VTB-training/workshop - 10 april 2016

19/04/2016

Hanmadangwedstrijd geen breekpunt voor 2de VTB-combistage

Zondag 10 april 2016 - Op de dag van Parijs-Roubaix, begon eveneens de ochtend in Sint-Katelijne-Waver met een stralende zon waar onze 2de VTB-combistage van het voorjaar werd georganiseerd. Desondanks dat de dag voordien in Mariakerke nabij Gent de tweede Hanmadang wedstrijd had plaatsgevonden, plus dat het de laatste zondag van het paasverlof was, zakte er toch bij het aanschouwen van de groepsopstelling van 13 à 14 rijen lang en 7 rijen breed, onze leden af naar Sint-Katelijne-Waver. Wie had dit durven dromen? Respect, respect en nog eens respect voor onze Taekwondoka’s die weer voor dag en dauw vanuit alle provincies paraat stonden om onze Taekwondofamilie te vervoegen.

Na de wederzijdse en respectvolle begroetingen en de small-talk tussen de collega Taekwondoka’s werden onze VTB-atleten door de zeer gemotiveerde en gedreven meester Chris Thoen die er al om 9u40 aan begon onder het moto “no time to waste” gezamenlijk opgewarmd, zodat om 10u00 stipt de verschillende sessies van start konden gaan. Hanmadang werd door Koen Loots van het Belgisch demo team opgevangen, meester Chris Thoen en meester Erik Baert namen Poomsae voor DAN-graden voor hun rekening samen met Karel Decatelle voor Poomsae KUP-graden en Els Schepens met Sean Joye voor Poomsae -12 jaar. Kyorugi voor KUP-graden werden door Eddy Collier onder handen genomen samen met meester Chin voor de DAN-graden en tenslotte nam meester Ludo Sempels special techniques voor DAN-graden onder zijn vleugels en Benny Nuyens voor de KUP-graden.

Vanuit het perspectief van onze meesters was iedereen weer gemotiveerd, goed geluimd en aandachtig maar toch vonden we het eens tijd om onze leden zelf is aan het woord te laten en gingen we op pad om onderstaande reacties te sprokkelen.

Katrien Drieskens van Sin Nyon uit Eine (Oudenaarde) – 27 jaar – 1ste DAN

Katrien wat brengtjou hier op onze DAN workshop? In contact komen met de lesgevers van andere clubs, van hen leren, hun visie over bepaalde technieken of het ontdekken van nieuwe technieken, wijzigingen bij uitvoering alsook nieuwe oefeningen om dingen aan te leren zodat ik deze kan overbrengen naar onze leden binnen onze club waar ik af en toe les geef. Andere lesgevers wijzen je op foutjes en tonen je de juiste(re) manier van uitvoer zodat je meer en meer de perfectie kan nastreven.

Katrien wat vind je van de locatie? Voor ons is het ver, maar wel haalbaar. De motivatie om deel te nemen aan deze stages brengt ons naar hier. Is je aanwezigheid ter voorbereiding naar een nieuwe DAN graad 1 van je motivaties? Natuurlijk is de voorbereiding naar een nieuwe DAN graad ook voor mij een reden om naar de DAN workshops te komen maar ik heb net mijn 1ste DAN graad behaald en op dit moment is het nu niet mijn primaire doelstelling van mijn aanwezigheid vandaag. Wat zijn jouw favorieten onderdelen? Sparring & Poomsae zijn mijn ding.

 

 

Ester Roos van Chin Do Jang uit Gent – 10 jaar – 4de KUP

Ik begon een tijdje geleden met Taekwondo en sinds ik mijn hogere band heb ben ik meer gemotiveerd en gepassioneerd geraakt door Taekwondo. Taekwondo vind ik heel leuk en vooral omdat ik dit samen met mijn zus kan beoefenen. Vandaag ben ik hier bij de VTB stage omdat ik meer wil leren over Hanmadang maar naast dit onderdeel is sparring toch mijn tweede favoriete onderdeel waar ik misschien ook vandaag aan ga deelnemen.

 

Wim Helsen van Ilyo uit Aarschot – 39 jaar – 4de KUP

Voor mij is het de eerste maal dat ik op een VTB stage in St.-Kat.-Waver kom. Vanuit het bestuur van onze club worden we gestimuleerd om deel te nemen aan deze stages en vandaag zijn we met een 8-tal leden van onze club aanwezig. Via Facebook motiveren we elkaar en spreken we met elkaar af wie meegaat naar de stages. Ik kom ter voorbereiding van het volgende kup-examen, voor de details en vooral omdat er tijdens deze stages meer tijd kan besteed worden aan een bepaald onderdeel. Qua locatie is het vanuit onze club niet zo ver en is het door de centrale ligging geen probleem om deel te nemen aan deze stages waarin Hosinsul mijn favoriet is. Mijn ambitie is om binnen een 3-tal jaar mijn zwarte gordel te behalen.

 

Ella Penninck van Sin Nyon uit Eine (Oudenaarde) – 11 jaar – 6de KUP

Ella sprak me toe en wees mij erop dat ze geen groene band had maar wel groene band met 2 streepjes (juist is juist) een dame met oog voor detail wat ze via Taekwondo wel duidelijk heeft geleerd! Ella dochter van Frederik Penninck is via haar papa een 5-tal jaar geleden in contact gekomen met Taekwondo. Voordien deed zij aan ballet wat haar een voordeel geeft bij het uitvoeren van de Poomsae’s (de soepelheid en lenigheid) waarin zij al enkele malen Belgisch kampioen is geef ze aan. Ella neemt al voor de derde maal deel aan onze VTB stages en komt vooral om veel bij te leren en voor de details waarin Poomsae haar favoriete onderdeel is. Haar ambitie? Europees kampioen worden in Poomsae! Naast Poomsae is Hanmadang 1 van haar andere favorieten waarin de acrobatie en de choreografie haar erg aanspreken waarmee ze met haar balletervaring duidelijk de link legt.

 

Dirk Smets van Chon-Ji uit Schilde – 56 jaar – 5de DAN

Ik sprak Dirk aan tijdens het overhandigen van zijn licentieboekje en vroeg hem op basis van het aanzicht van het licentieboekje welk lidnummer hij had bij de bond. Dirk dacht even na en zij me ”ik denk nummer 11”. Op basis van dit gegeven vond ik het opportuun om Dirk even te interviewen en hem zijn visie te vragen over het Taekwondo van vroeger en nu. Dirk traint een 2-tal per week Taekwondo een Martial Art die hij al meer dan 30 jaar met passie beoefent. Dirk nam tussentijds deel aan dua -en triathlons (Taekwondo werd even aan de kant geschoven) maar door allerlei kleine kwaaltjes en op aanraden van zijn dokter is hij finaal terug met Taekwondo begonnen waarmee hij via deze sport van zijn kwaaltjes verlost werd, toch wel opmerkelijk niet!?

Dirk wat brengt jou hier op deze workshops? Ik neem intussen nu een 3-tal jaar terug deel aan deze workshops en nu een 4-tal workshops volgens het nieuwe concept, waarin je kan deelnemen aan verschillende onderdelen van Taekwondo op 1 voormiddag. Zulke stages/workshops zijn echt wel nodig merk hij op, want het Taekwondo van 15 – 20 jaar geleden kan je niet meer vergelijken met het Taekwondo van nu. Vroeger waren de technieken in Taekwondo anders en standvastiger en kon je jaren met dezelfde technieken aan de slag. Nu is het Taekwondo van vandaag anders en meer onderhevig aan verbetering en verfijning, de reden van mijn aanwezigheid op deze workshops naast het aspect gezondheid.

Wat zijn jouw doelstellingen, jouw ambities nog? Mijn doelstelling is om een jump-up te doen in Korea voor 7de dan en dit door de motivatie van de meesters Chris Thoen en Erik Baert. Samen met Chris Thoen, wanneer Chris voor zijn 8ste dan naar Korea gaat, wil ik eveneens mijn doelstelling in Korea bereiken.

Welk ander onderdeel kan jou nog steeds bekoren naast Poomsae waaraan je vandaag deelneemt? Volmondig en zonder enig twijfel zegt Dirk “sparring”! Dit is een liefde die nooit is weggegaan. “Sparren tegen de jeugd ga ik niet uit de weg” laat hij weten, “desondanks mijn jeugdige leeftijd!” ;-)

Zoals jullie kunnen opmerken heeft iedereen wel een reden om naar de VTB-stages te komen, maar laten we er 1 punt uitnemen, met name “leren van elkaar”. Dat is de duidelijke boodschap waarvoor onze leden naar de stages/workshops komen! Tot slot nog een woordje van dank aan onze bereidwillige leden voor hun mening en visie over onze stages en een welgemeende dank aan onze huisfotografen van Jong Saeng (Marc De Pauw & Marc De Meyer beter bekend als de M&M’s van Jong Saeng) voor het aanleveren van de foto’s tijdens al deze VTB-combistages.

Tot op onze volgende stage op 15 mei 2016, same place same time!

Met dank voor dit artikel en interview aan Benny Nuyens - Sporttechnische commissie VTB

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15