Gezond en ethisch sporten

Gezond en veilig sporten sporten in een omgeving waarin je je prima in je vel voelt! Dat willen we toch allemaal! En we vinden het belangrijk dat dit kan in alle clubs die bij onze federatie zijn aangesloten. Daarom willen we in onderstaande punten de aandacht vestigen op de belasting van sport op ons lichaam en de eventuele opvolging van blessures. Om gezond te sporten heb je ook energie nodig en daarin speelt een gezonde en verantwoorde voeding een grote rol. Ook daarin bezorgen we je nuttige info via interessante links. Tenslotte is er nog respect! Respect is één van de pijlers in onze krijgskunst. Respect voor de manier waarop we met elkaar omgaan. Respect voor elkaar! Grensoverschrijdend gedrag heeft geen plaats in de sport en zeker niet in taekwondo. 
 

Gezond sporten

 

Gezond sporten. Daar begint het toch allemaal mee? De Vlaamse Overheid heeft een website waar ze sporters willen begeleiden van elk niveau in elke sport. Door veilig, verantwoord en gezond te sporten, kan het sportplezier nog verhogen. Sportartsen en andere experts geven er tips om een gezond trainingsschema op te stellen, om blessures te voorkomen en te verzorgen. Bovendien geven ze informatie over de Vlaamse regelgeving terzake en advies over een gezonde en evenwichtige voeding.

 

 

Gezonde voeding

Gezond sporten en gezonde voeding gaan hand in hand. Voeding geeft je energie om te sporten en actief te blijven. Ongezonde voeding voor, tijdens en na het sporten kan leiden tot ziektes en blessures. De voedingsdriehoek die we allemaal kennen uit de lagere school, heeft intussen al een paar updates gekend. Klik hier voor de laatste versie.  Maak u geen illusies over de update! Pizza en frisdrank zijn nog steeds ongezond! Ook in ons magazine Taekwondo Contact Online hebben we ruimschoots aandacht besteed aan gezond eten.  In het taekwondo is diëten schering en inslag. Een streefgewicht halen voor een tornooi is vaak moeilijker dan gedacht. Lees er hier een interessant dossier over.

 

Medisch-wetenschappelijke begeleiding

 

Sporten is gezond. Topsport is dat niet altijd! Als je deze weg wil inslaan is het raadzaam om medisch-wetenschappelijk advies in te winnen. Het topssportteam van Taekwondo Vlaanderen beschikt over een professionele omkadering. Je kan je kandidaat stellen voor het topsportteam via een jaarlijkse applicatiedag. 

 

 

 

Doping

Doping! Het woord alleen al schrikt veel mensen af. Maar erover spreken kan helemaal geen kwaad. Integendeel, zelfs! Wie aan een simpele verkoudheid lijdt en op het eerste zicht onschuldige medicatie neemt, kan plots als een dopingzondaar beschouwd worden. Voor de meest recente informatie over doping in Vlaanderen, kan je terecht op de website www.dopinglijn.be Ook een handige website met korte en begrijpbaer info over doping is de Nederlandse website dopingautoriteit. Ook deze anti-dopinggids voor ouders bevat bruikbare info voor ongeruste ouders. Momenteel loopt er ook een actie vanuit de overheid namelijk de Play True Day, met het hoogtepunt op 8 en 9 september.

 

Grensoverschrijdend gedrag

 

Hoe gaan we anno 2018 met elkaar om in een sportclub? Voel je je niet goed bij het gedrag van anderen in je sportclub en twijfel je eraan of dit gedrag grensoverschrijdend is? Blijf er niet mee zitten en doe er iets mee. Op de overheidswebsite Sport met Grenzen kan je op een toegankelijke manier inzicht verwerven in een moeilijke materie. Pesten, ook in de sportclub komt het vaak voor. Lees hier hoe je ermee omgaat in een sportclub.  Tenslotte leest u hier ook een handig dossier over de eeuwige strijd om winnen te combineren met een geest van correcte opvoeding en fair-play!

 

 

Child Focus

Child Focus is dag en nacht, elke dag van de week, te bereiken op het gratis noodnummer 116 000. Iedereen kan hier terecht om een verdwijning, een internationale kinderontvoering door een ouder of een situatie van seksuele uitbuiting van een minderjarige te melden. Ook een vermiste jongvolwassene (18 tot 24 jaar) waarvan de verdwijning onrustwekkend is, kan via dit nummer aan Child Focus gemeld worden.

 

Zelfmoordlijn

 

De zelfmoordlijn helpt je met vragen over zelfmoord. Die kunnen persoonlijk zijn of je kan je zorgen maken over iemand die met zelfmoordgedachten worstelt. Je kan er ook terecht als je het moeilijk hebt met een zelfmoord in je nabije omgeving.

 

 

 

Meldpunt op uw federatie

Heeft u te maken met grensoverschrijdend gedrag, een probleemsituatie of een ander probleem op uw club waar u niet onmiddellijk een oplossing voor vindt? Dan kun terecht bij Nele Schouterden, het Aanspreekpunt Integriteit (API) van Taekwondo Vlaanderen. Ze is bereikbaar op sporttechnisch@taekwondo.be of via telefoon op 011/87.09.18. Bij de API van de federatie kunt u als ouder, trainer, begeleider of andere betrokkene terecht met een vraag, vermoeden of klacht over (seksueel) grensoverschrijdend gedrag. De API is een neutraal persoon die discreet en onafhankelijk handelt. Nele zal de melder van de klacht wegwijs maken met de gepaste informatie, advies of eventuele doorverwijzing. Zij zal uw klacht of vraag met alle discretie en respect behandelen.

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15