Skip to main content

G-taekwondo

 

G-sport

Sommige sporters ondervinden verschillende drempels die hen kunnen beletten om op gelijke voet met andere sporters te spelen of in competitie te gaan. Om iedereen gelijke kansen te geven en te stimuleren aan sport te doen ontstond de term G-sport.

Onder G-sport verstaan we het sporten of bewegen door een persoon met een beperking of kwetsbaarheid. Beperkingen en kwetsbaarheden die hier momenteel voor in rekening worden gebracht zijn:

  • Verstandelijke handicap (VE)
  • Fysieke handicap (FYS)
  • Doven & slechthorenden (AU)
  • Blinden & slechtzienden (VI)
  • Autisme (ASS)
  • Psychische kwetsbaarheid (PSY)

De “G” in G-sport is een overkoepelende term om de doelgroep aan te duiden in Vlaanderen. Wanneer we op internationaal niveau gaan kijken wordt er meestal de term ‘para’ gebruikt.

 

Classificatie

Het woord ‘classificatie’ hoor je geregeld wanneer men spreekt over G-sport. Maar wat betekent dit net?

Classificatie groepeert sporters in sportklassen op basis van de impact van de beperking op de prestatie binnen de sporttak of sportdiscipline. Het classificatiesysteem draagt bij aan het waarborgen van eerlijke wedstrijdsport voor personen met een beperking omdat het vastlegt wie aan welke sporttak of –discipline mag meedoen in competitieverband. Het is een extra indeling bovenop die van gewicht, geslacht of leeftijd. Het zorgt er voor dat de invloed van de beperking in eenzelfde sportklasse zo gelijkwaardig mogelijk is.

Dit filmpje van G-sport Vlaanderen helpt je om nog beter te begrijpen hoe dit alles in zijn werk gaat.

 

G-taekwondo, wat is dat?

Binnen taekwondo heb je verschillende categorieën, bepaald door World Taekwondo, waar op internationaal niveau ook competities van georganiseerd worden.

Poomsae

Kyorugi

Type beperking

P10

 

Visuele beperking

P20

 

Verstandelijke beperking

P30

 

Fysieke beperking

P40

K40

Amputatie/verlamming van ledemaat

P50

 

Rolstoel (W/C-klasse)

P60

K60

Auditieve beperking

P70

 

Dwerggroei

Let op, dit zijn enkel de officiële categorieën erkend door de internationale taekwondofederatie (WT). Dit wilt niet zeggen dat je als G-taekwondoïn je hiertoe moet beperken. Afhankelijk van de club (en hun G-sportwerking) ben je vrij om de disciplines naar keuze te beoefenen op een recreatief niveau.

 

Zelf beoefenen

Ben je opzoek naar een club met een erkende G-sportwerking? Gebruik dan zeker en vast de filter G-sport bij je zoektocht naar een club op maat via onze website en/of neem contact op met je plaatselijke taekwondoclub.

 

Heb je nog vragen over G-taekwondo? Aarzel dan niet om contact op te nemen met het secretariaat van Taekwondo Vlaanderen ( Sarina Vanrusselt | sporttechnisch@taekwondo.be | 011/87.09.18 )