Skip to main content

Club in de kijker Keumgang Genk

26

Aug 2022

De club in de kijker van augustus is met Rosario Ieracitano van Keumgang Genk. Wij voelden de sympathieke hoofdtrainer aan de tand over verschillende onderwerpen. De focus lag natuurlijk voornamelijk op taekwondo maar we ontdekten dat de man nog vele andere talenten heeft.

Club info

DE START

Bij de club in de kijker openen we traditioneel met de vraag hoe het allemaal begonnen is? Rosario:“Als stoer manneke van 10 jaar wilde ik mij heel graag aansluiten bij een vechtsportclub. Ik ben van Genk dus de stap naar het Keumgang Genk van toenmalig hoofdtrainer Xavier Bas (lidnummer 16 bij Taekwondo Vlaanderen) was toen een logische stap. Ik ben er sindsdien nooit meer vertrokken. Na een eerdere bestuursverandering heb ik in 2010 als toenmalig hulptrainer de club overgepakt van Bruno Porcu. Plots was ik alles op de club. Hoofdtrainer, secretaris, zelfs psycholoog (lacht)… Vooral het administratieve luik dat er bij kwam, woog in het begin wel zwaar door. In mijn debuutjaren als hoofdcoach kopieerde ik vooral wat mijn vorige hoofdtrainers deden. Gaandeweg heb ik mijn eigen stijl van lesgeven ontwikkeld en dat werkt goed.”

DE AANPAK

“We moeten daar niet flauw over doen: Keumgang Genk is vooral een kyorugiclub”, zegt Rosario onomwonden. "Sparring spreekt ook veruit het meeste aan bij de Genkse jongeren. Natuurlijk integreren we ook andere disciplines zoals poomsae en hosinsul in onze trainingen. Vanaf komend seizoen wil ik er nog meer aandacht aan besteden. Bij deze: wij zijn op dit moment op zoek naar een trainer Poomsae. Wie zich geroepen voelt, bel mij? Onze ledengroep bestaat uit een gezonde mix van nationaliteiten gaande van 6 tot ongeveer 24 jaar. Mijn zus Diana en ikzelf nemen al de trainingen voor onze rekening. Zij traint de jongste groep en ik train de oudere jeugd. Maar het gebeurt ook dat we de groepen door elkaar halen. De jonge kinderen vinden het fantastisch als ze een trap mogen voordoen aan de tieners. Heerlijk om te zien. Discipline dragen we allebei hoog in het vaandel. Je leert kinderen tenslotte vechtsporttechnieken”, aldus Rosario.

DE COMPETITIE

Rosario:”We draaien gemiddeld aan een 30-tal leden per seizoen. Daar zijn we tevreden mee. Genk heeft immers een zeer groot aanbod aan (vecht)sportclubs en – laten we eerlijk zijn - de hype rond taekwondo is niet meer zo groot vandaag. Maar ik ga er prat op dat we met 90 procent van de leden -  die langer dan één jaar op de club zijn - naar de competities gaan. We hebben een vaste kern van minstens 15 tot 18 leden die meegaan op wedstrijden. We proberen de drempel naar competitie voor onze clubleden ook zo laag mogelijk te houden. Op de maandelijkse Provinciale training van Limburg oefenen ze tegen andere kinderen. Bovendien organiseren wij met de Genk Open jaarlijks ons eigen tornooi. Zo kunnen ze in een vertrouwde omgeving met hun eigen ogen zien hoe het er aan toegaat op een wedstrijd. Dat alles samen maakt de drempel naar wedstrijden kleiner.”

DE REST

Als voltijds projectleider in de elektriciteit, rockzanger, vader van drie kinderen en hoofdtrainer van een taekwondoclub heeft Rosario het héél druk? Rosario:“Maar ik zou het niet anders willen. Te rustig is helemaal niets voor mij. De taekwondotrainingen zijn er drie keer per week op maandag, donderdag en zaterdag. Het zingen in een band heeft even op een lager pitje gestaan maar vanaf september gaan we weer repeteren. Ons genre? Het zwaardere werk. Metal. Mijn agenda zit voortaan dus helemaal vol maar zo heb ik het graag”, besluit Rosario.

Bedankt vor het gesprek!

Recent nieuws

Interview Jana Roelants naar aanleiding van week van de scheidsrechter

Van 1 tot 9 oktober vindt in Vlaanderen de week van de scheidsrechter plaats. Naar aanleiding hiervan sprak Taekwondo Vlaanderen af met Jana Roelants voor een babbel over haar scheidsrechtersloopbaan.

Lees meer
Loting A-klasse Open ILYO Poomsae 2022

De loting van de A-klasse voor de Open ILYO Poomsae 2022 is bekend.

Lees meer
Detectieweekend sparring

Op 5 en 6 november wordt er opnieuw een detectieweekend sparring georganiseerd door Technisch Directeur Topsport Dave Cook.

Lees meer
Club in de kijker Keumgang Genk

Voor de club in de kijker van augustus trokken we naar Genk voor een babbel met Rosario Ieracitano over zijn club Keumgang Genk.

Lees meer
Workshop met Dave Cook

Op zaterdag 3 september organiseert Dave Cook, technisch directeur topsport, een interessante workshop voor atleten en coaches.

Lees meer
Digitale lidkaarten

Taekwondo Vlaanderen stapt over op digitale lidkaarten

Lees meer
Zomerregeling

In juli en augustus schakelt het secretariaat over naar een zomerregeling. Ontdek hier wat dit net betekent.

Lees meer
Opleiding tot club-API in najaar 2022

Samen met de vechtsportfederaties organiseren we dit najaar opnieuw de opleiding tot club-API.

Lees meer