Skip to main content

Club in de kijker: Taekwondoclub Ilyo Testelt-Aarschot

30

Sep 2021

Voor de club in de kijker van de maand september reizen we voor de tweede keer in deze reeks naar Vlaams-Brabant. We treffen er in Aarschot niet alleen één van de grootste en bekendste clubs van Taekwondo Vlaanderen maar wellicht ook de club met de langste naam: Taekwondoclub Ilyo Testelt-Aarschot. Voorzitter Johan Alles stelt zijn club aan ons voor!

Club info

Voor de club in de kijker met Ilyo Aarschot namen we contact op met voorzitter Johan Alles! Hoofdtrainer Ludo Sempels, zijn vrouw Monique Slaets en Johan Alles zijn de drijvende krachten achter de club. Een taekwondoclub die volgend jaar al 35 (!) kaarsjes mag uitblazen? Johan Alles:“Klopt! In 1987 zijn de clubs Sorim uit Langdorp en Nup-Kun-In (de moeraskrijgers) uit Testelt gefuseerd tot het huidige Ilyo. De club uit Testelt, waaruit Ludo stamt, was initieel een karateclub. Waarom de naam Ilyo? Ilyo betekent eenheid maar dat heeft voor ons een dubbele betekenis. Eenheid omdat twee clubs één zijn geworden en omdat op Ilyo iedereen gelijk is.”   

Sport voor de zonen  

Het taekwondoverhaal van Johan Alles begon pas later. Johan: “Ik was op zoek naar een leuke sport voor mijn jonge zonen en kwam zo terecht bij Ilyo. Ik raakte meer en meer betrokken door de jaren en plots was ik voorzitter (lacht). Mijn weg kenmerkt de filosofie van Ilyo vrij goed. Kinderen die aan taekwondo doen en ouders die via hen de club leren kennen en ook aan taekwondo gaan doen. Nog een mooi voorbeeld is Eva Crauwels. Die dame was als kind lid bij ons, kreeg twee kinderen die bij ons taekwondo doen en zelf heeft ze opnieuw de smaak te pakken gekregen en traint ze bij de groep 30-plussers. Op die verhalen zijn we trots als club."

Jaouad Achab

"De grootste drop-out van leden bij clubs gebeurt als ze rond hun 20ste aan een nieuwe fase in hun leven beginnen. Die mensen trachten wij ook aan boord te houden met aangepaste en leuke trainingen. Je moet echt geen Jaouad Achab zijn om op latere leeftijd aan taekwondo te doen. Die boodschap proberen we mee te geven en dat werkt. Zelfs na corona blijft ons ledenaantal stabiel”, vertelt Johan.  

Dure investeringen

Wie zich bij Ilyo aansluit kan alle richtingen uit, volgens Johan. “Wij bieden alle disciplines uit het taekwondo aan. Ons principe is dat we iemand opleiden om een zwarte band te halen. Beslis je dan op een bepaald moment om je te specialiseren in een discipline, gaan we die persoon daar ook zo goed mogelijk bij helpen. Of dat nu sparring, poomsae of zelfs hanmadang is. Dat maakt niet uit. Op vrijdagavond hebben we een extra sparringtraining voor wedstrijdatleten. Om de mensen die competitie willen doen alle kansen te geven,  investeerden we in alle generaties elektronische pantsers en de modernste trainingsapparatuur.”

Verrassende trainingen  

Ook opvallend bij Ilyo is dat de leden nooit weten – op uitzondering van de sparringtraining op vrijdag - wie er welke dag training geeft en wat er op het programma staat? Johan: “Dat doen we bewust om het fris en onvoorspelbaar te houden. We houden er ook aan om onze 9 trainers ook steeds te laten meetrainen. Zo kunnen de trainers elkaar daarna tips en tricks geven over wat goed was en niet”, aldus Johan. 

Open Ilyo

Een vaste afspraak op de taekwondokalender is de Open Ilyo  in september. Al trok het vervelende virus nu al voor de twee jaar een streep door het tornooi? “Een spijtige zaak”, meent Johan. “Maar we kijken uit naar de 25ste editie in 2022. Een tornooi dat we nooit zouden kunnen organiseren zonder onze sterke groep vrijwilligers. Om die mensen aan boord te houden organiseren we ook regelmatig extra-sportieve activiteiten zoals weekenduitstapjes en kampeertrips met de jongeren”, besluit Johan.   

Bedankt voor het gesprek!!

Recent nieuws

Zomerregeling

In juli en augustus schakelt het secretariaat over naar een zomerregeling. Ontdek hier wat dit net betekent.

Lees meer
Opleiding tot club-API in najaar 2022

Samen met de vechtsportfederaties organiseren we dit najaar opnieuw de opleiding tot club-API.

Lees meer
Club in de kijker Chin Dojang Menen

Voor de club in de kijker van de maand juni hadden we een babbel met hoofdtrainer Freddy Degryse van de club Chin Dojang Menen.

Lees meer
"Kers op de taart van 50 jaar taekwondo"

Grootmeesters Louis Michez en Saïd Boucham leggen op woensdag 15 juni hun examen voor negende dan af in Korea. Wij peilden naar de stress en het gevoel daags voor de grote dag.

Lees meer
Caroline Volders en Hanne Waerzeggers pakken ticket voor WK Taekwondo

TKDV-atleten Caroline Volders en Hanne Waerzeggers hebben een selectie op zak voor het WK Taekwondo voor junioren.

Lees meer
Aan de slag met verenigingswerk

Vanaf 1 januari 2022 ging het definitieve systeem rond verenigingswerk van start.

Lees meer
Loting A-klasse Open Poomsae Diest

De loting van de Open Poomsae Diest is bekend.

Lees meer
Loting BK Poomsae 2022

De loting voor de A-klasse is bekend.

Lees meer