Skip to main content

Jeugdsportproject

 

Het verhogen en ondersteunen van de kwaliteit van de jeugdwerking binnen onze clubs, dat is wat Taekwondo Vlaanderen wil bereiken met het vernieuwde jeugdsportproject. De focus ligt hierbij op het creëren van een veilig en gezond sportklimaat binnen de club waar iedereen zich goed voelt.

Het jeugdsportproject zal er vanaf 2021 dus anders uitzien dan de vorige jaren. Het eerste jaar dat je deelneemt zal je in fase 1 terechtkomen. Beslis je het jaar erna om opnieuw deel te nemen kom je in fase 2, het jaar/jaren daarna in fase 3. Maar wat houden deze fases net in?

 

Fase 1: De club-API

Deze fase bestaat uit 2 acties:

 1. Twee vrijwilligers van jouw club volgen de opleiding tot club-API. Dit wordt verspreid over twee sessies van telkens ongeveer drie uur. De sessies zullen in elke provincie worden georganiseerd in de periode april - juni 2021. Ook online vinden beide sessies plaats.
 2. Voeren van een communicatiecampagne rond de nieuwe club-API's. (Wie zijn ze? Wat doen ze? Hoe kan je ze bereiken?) Deze campagne wordt uitgewerkt door TKDV en kan dus worden overgenomen door de club.

Maar wat is een club-API? Dit is een laagdrempelig aanspreekpunt integriteit voor je leden, ouders, trainers, bestuurders, vrijwilligers ... met een klacht of vermoeden van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag. Bij de club-API kan je steeds terecht voor advies en/of hulp op een discrete manier.

Fase 2: De gedragscodes

In deze fase laat je de gedragscodes leven binnen jouw club door 5 thematrainingen hierrond te geven. Om inspiratie te geven voor deze trainingen is TKDV een inspiratiebox aan het ontwikkelen die je kan helpen om die trainingen voor te bereiden.

Fase 3: Actie op maat

Dit is de laatste fase. Deze kan je meerdere keren doorlopen. In deze fase evalueer je jouw huidige jeugdwerking en stel je zelf een actie op op basis van deze evaluatie. Deze actie moet onder minstens één van de volgende thema's vallen:

 • armoede
 • plezierbeleving
 • ethiek
 • EHBO/gezonde voeding/blessurepreventie
 • inclusie (G-sport)

 

Waarom zou je deelnemen?

 1. Over 4 jaar moet elke club VERPLICHT een club-API hebben vanuit Sport Vlaanderen. Door deel te nemen aan het project ben je hiermee alvast in orde en kan je daarboven jouw toekomstige club-API's gratis laten deelnemen aan de vormingsmomenten voor club-API's.
 2. Bij het succesvol afronden van de fase waarin jouw club zich bevind ontvang je een deel van de jeugdsubsidie.
 3. Door deel te nemen werk je mee aan een gezond en ethisch klimaat binnen jouw sportclub én binnen Taekwondo Vlaanderen.
 4. Je komt in aanmerking voor het label gezond en ethisch sporten (vanaf 2022).

 

Geïnteresseerd?

Is je interesse gewekt? Neem dan alvast volgende documenten door en noteer de deadlines zeker in je agenda.

Aanmelden kan alvast via dit formulier.

 

Opleiding tot club-API

De twee opleidingssessies tot club-API worden zowel online als fysiek georganiseerd via de Vlaamse Sportfederatie. Houd zeker hun website in het oog voor de aankomende sessies.

Handige logo's

 

Het Taekids-project wordt mogelijk gemaakt met steun van Sport Vlaanderen. Meer informatie over deze steun vind je terug op hun website.

Heb je nog vragen of ben je niet volledig overtuigd? Dan helpt Annelies je met veel plezier verder (recreatie@taekwondo.be | 011/87.09.19).