Skip to main content

Scheidsrechter

 

Taekwondo Vlaanderen is continu op zoek naar mensen die willen aantreden als scheidsrechter op de TKDV-wedstrijden. De clubs die deelnemen aan deze wedstrijden worden aangemoedigd om onder hun leden kandidaten voor een scheidsrechteropleiding te recruteren en om hen vervolgens te motiveren zich permanent bij te scholen. Ben je zelf geïnteresseerd om een opleiding als scheidsrechter te volgen, spreek uw clubverantwoordelijke hierover aan en schrijf u in voor een cursus. Hou de TKDV-kalender zeker in de gaten.

 

Een carrière als scheidsrechter?

Taekwondo Contact interviewde internationaal scheidsrechter David Beckers over wat het is om scheidsrechter te zijn in taekwondo. Hieronder leest u het volledige interview. 

Jaarlijks vindt in Vlaanderen de ‘Week van de scheidsrechter’ plaats. Een ideaal moment dus om even stil te staan bij de job van taekwondoref. Ook in onze sport geldt immers het devies ‘zonder scheidsrechter, geen taekwondo’. Wat behelst de job van scheidsrechter in het taekwondo eigenlijk? Wij legden ons oor te luister bij internationaal kyorugi-scheidsrechter David Beckers uit Diest. Een verhaal over geduld, netwerken en de droom van deelname aan de Olympische Spelen.

David, heb jij er altijd van gedroomd om taekwondoref te worden?

“Neen, eigenlijk niet. Toen ik met taekwondo begon, dacht ik helemaal niet aan een scheidsrechtersloopbaan. Ik wilde goed worden in taekwondo, wedstrijden winnen, mijn zwarte gordel halen. De beslissing om scheidsrechter te worden kwam er eigenlijk pas tijdens een kamp waarin ik vond dat de scheidsrechter niet correct handelde en ik gewond het terrein moest verlaten. Ik dacht toen ‘dit moet ik toch veel beter kunnen’ en de beslissing was gemaakt.”

Hoe ervaarde jij die stap naar effectief wedstrijden arbitreren ? Voor jonge en beginnende refs in balsporten, zijn die eerste matchen vaak een moeilijk verhaal

“Bij mij verliep dat eigenlijk heel vlot. Ik had het geluk om op de club veel te kunnen oefenen in levensechte omstandigheden. Voor mij waren nationale tornooien toen een logische stap vooruit. Jongeren die beslissen om taekwondoref te worden, moeten op dat vlak zeker geen angst hebben. We volgen ze met ons team scheidsrechtercommissie van heel dichtbij op en kijken constant toe op hun ontwikkeling in de eerste maanden en jaren.”

Stel: het gaat goed en je wilt een stap vooruit zetten naar het wereldbekercircuit?

“Als je scheidsrechter wil worden op wereldbekerwedstrijden moet je aan de internationale scheidsrechtercursus en examen meedoen en hiervoor slagen. Per continent wordt er jaarlijks zo’n internationaal examen georganiseerd. Als je het internationale scheidsrechtersdiploma op zak hebt, kan je ook uitgenodigd worden voor Europese - en wereldkampioenschappen. Als je de hele wereld wil zien als taekwondoref, zal je een sterk netwerk moeten uitbouwen. Netwerken is voor taekwondorefs superbelangrijk.”

De Belgian Open Taekwondo is wat dat betreft een perfecte tool voor de Belgische scheidsrechters?

“Precies! Via de Belgian Open kunnen we internationale refs naar ons landje halen en daardoor is de kans ook groter dat wij in het buitenland uitgenodigd worden. Nu, we nodigen ook zeker getalenteerde refs uit die niet gekend zijn. Voor een goede taekwondoref moet er altijd plaats zijn.”

Wat is het grootste toernooi waar jij al actief bent geweest?

"Voor mij persoonlijk is dat de German Open. Door mijn privé-situatie lukt het mij niet om meer tijd te investeren in mijn scheidsrechtersloopbaan. Ik werk voltijds en thuis wachten een vrouw en drie jonge kinderen op mij. Andere Belgische scheidsrechters als Kourosh Mohammadi Maof en Hassan Sadeghi hebben wel al EK’s en G2’s op hun palmares staan. Ik ben als lid van de Belgische scheidsrechtersploeg zeer vereerd dat onze refs overal ter wereld gevraagd worden."

Net als bij de atleten is de droom van elke taekwondoref deelname aan de Olympische Spelen?

“Voor mij is het absoluut ook een droom die ik ooit wil waarmaken. Maar vergis je niet. Op de Spelen geraken vraagt een enorme investering. Je moet bereid zijn om twee jaar lang het internationale circuit af te reizen. China, Hong Kong, de Verenigde Staten. Geen enkele bestemming of investering mag je teveel zijn. Voeg daar het nodige geluk en een sterk netwerk aan toe en de kans bestaat dat je de Spelen haalt.”

Taekwondo is een relatief jonge sport waarin regelwijzigingen schering en inslag zijn. Niet makkelijk voor de refs die geacht worden van alles meteen perfect op de hoogte te zijn?

“Die permanente wijzigingen zijn inherent aan onze sport. Daarom zou het interessant zijn om op elke club een scheidsrechter te hebben die dan meteen de leden op de hoogte kan brengen. Eerlijk gezegd: ook op dat vlak ligt er binnen de scheidsrechterwereld nog veel werk op de plank.”