Skip to main content

Club in de kijker: Mun Mu Lier

09

Jul 2021

Voor de club in de kijker van de maand juli namen we contact op met hoofdtrainer Rene Vivet van Mu Mu Lier! Wat volgde wat een innemend en emotioneel gesprek met Rene over de geschiedenis van zijn club, zijn persoonlijke passies en de toekomst van de Lierse taekwondoclub.

Leden informatie

Bescheiden als hij is stelt Rene voor om om één van zijn trainers of de secretaris te bellen als we gedetailleerde info willen over de club. Maar het is Rene zelf die we willen spreken! Heel taekwondominnend Vlaanderen kent hem. En Rene zelf kent op zijn beurt ook bijna iedereen die iets met taekwondo te maken heeft. Zijn stem klinkt vandaag een beetje vermoeid. Rene vecht een oneerlijke strijd tegen een slepende ziekte. Maar als we hem vragen om samen met ons even terug te gaan in de tijd en te praten over zijn club, fleurt zijn stem meteen op.

Mun Mu

Rene: “In 1978 vroeg een kennis aan mij of ik interesse had om een nieuwe sport te komen uitproberen. Saïd Boucham had toen verschillende clubs in de regio Antwerpen en kwam taekwondo voorstellen in Lier. Ik vond het best leuk en bleef naar zijn trainingen komen. Wat later heb ik met Saïd gezocht naar een geschikte zaal in Lier en de trein was vertrokken. Onder Saïd heb ik mijn zwarte gordel gehaald en in 1988 heb ik de club van hem overgenomen. Toen is ze omgedoopt naar de huidige benaming Mun Mu Lier. Dat is een verwijzing naar een koning van een oud Koreaans koninkrijk”, vertelt Rene. Mun Mu Lier heeft clubnummer 9 bij Taekwondo Vlaanderen en Rene Vivet heeft lidnummer 38 bij Taekwondo Vlaanderen. Zowel de club als Rene zelf zijn pioniers in de geschiedenis van Taekwondo Vlaanderen!

De opgang

“Na mijn overname van de club waren het drukke jaren”, glimlacht Rene. “Ik deed immers bijna alles alleen op de club. Training geven, administratie, alle contacten…Tot ongeveer twee jaar geleden toen de club werd omgevormd tot een vzw. Toen werd het gelukkig wat minder druk.” En in welke disciplines was Rene zelf bedreven in zijn jonge jaren? Rene: “Je zal het misschien niet geloven, maar sparring was in de beginjaren mijn ding, maar bij het ouder worden ben ik mij gaan specialiseren in poomsae. Onder leiding van Meester Seo heb ik samen met Erik, Saïd, Louis, Vera en Chris de poomsaes goed onder de knie gekregen. Een beslissing die ik mij niet beklaagd heb. Poomsae is heel technisch en je vergroot je kansen op slagen in de danexamens aanzienlijk”, zegt Rene bescheiden. Anno 2021 is Rene ook lid van de Raad van Bestuur van Taekwondo Vlaanderen en heeft hij ook zijn strepen verdiend als internationaal poomsaescheidsrechter.

De club

Rene: “Wie bij Mun Mu Lier komt trainen kan van alles wat taekwondo te bieden heeft proeven. En die verscheidenheid zie je ook terug in de club. We hebben poomsae-atleten, maar er zijn er ook die sparringtornooien willen kampen. Ook dames die zich zichzelf wilden leren verdedigen, waren vaste klanten op de club. Slechts twee keer in die 40 jaar heb ik gasten uit de club moeten zetten wegens opgepast gedrag. Taekwondo is discipline. Als je wordt uitgedaagd, draai je om en ga verder. Als je aangevallen wordt, mag je je zeker verdedigen. Maar daar houdt het dan ook op.”

De toekomst

“De toekomst van de club Mun Mu Lier is met Dave Meyvis, Marc Renap, Tom Van Bragt en Hans Moerbeek in goede handen,” aldus Rene. “Hopelijk legt corona geen beperkingen meer op bij de start van het nieuwe seizoen en kunnen we weer groeien naar 50 à 60 leden. Ik persoonlijk kijk niet te ver vooruit door mijn ziekte. Ik probeer er elke dag het beste van te maken en leef van dag tot dag. Je vroeg mij daarnet waar ik het meest trots op ben uit mijn taekwondoloopbaan. Wel, dan zeg ik mijn zevende dan! Ik had heel graag mijn achtste dan gehaald, maar dat zit er spijtig genoeg niet meer in”, besluit Rene

Vanwege heel de bureau en het bestuur van Taekwondo Vlaanderen heel erg bedankt voor het aangename gesprek, Rene!

 

Recent nieuws

Interview met Erik Baert over seminarie van GM John Deuk Moo Hur

Wij vroegen aan voorzitter Erik Baert waarom de stage van GM John Deuk Moo Hur op 18 en 19 november zo de moeite waard is om naar toe te komen en keerden overtuigd naar huis. Wij doen mee! U toch ook?

Lees meer
Loting A-klasse Open ILYO Poomsae 2023

Ontdek de loting voor de A-klasse hier.

Lees meer
Club in de kijker Keumgang Hasselt

In de maand september zetten we met Keumgang Hasselt één van de oudste clubs van Taekwondo Vlaanderen in de kijker.

Lees meer
Interview Caroline Volders en Fenne Steenaerts

Caroline Volders en Fenne Steenaerts veroverden een medaille op het EK taekwondo voor junioren. Dat vroeg uiteraard een woordje uitleg van de dames zelf.

Lees meer
Caroline Volders vice-Europees kampioen

Caroline Volders heeft op het EK Taekwondo voor junioren een zilveren medaille veroverd in de klasse -55.

Lees meer
Brons voor Fenne Steenaerts op dag 1 EK Junioren in Tallinn

De Halense Fenne Steenaerts heeft brons veroverd in de klasse -46 op het EK Taekwondo voor junioren in Tallinn.

Lees meer
14/8 Brugdag TKDV office

14/8 en 15/8 (O.L.V.H.) is de TKDV office gesloten.

Lees meer
Hoofdtrainers winnaars clubklassementen aan het woord

Taekwondoschool Keumgang in het sparring en Chung Gun Wommelgem in het poomsae waren de winnaars van de interclub seizoen 20222-2023. Wij lieten de hoofdtrainers Jeffrey Excelmans en Louis Michez aan het woord over de sleutel naar het succes.

Lees meer