Skip to main content

Club in de kijker Academy GEWE

20

Jun 2024

De laatste club die we voor u in de kijker zetten voor de zomervakantie begint is één van de oudste clubs van het land: Academy GEWE. De club van het lidnummer 1 van Taekwondo Vlaanderen: de 75-jarige Bruno Graziano. Wij hadden een leuke babbel met het lidnummer 1 van Taekwondo Vlaanderen over zijn kennismaking met taekwondo, het leven op de club en zijn lovenswaardige strijd tegen een slepende ziekte.

Club info

Dag Bruno, hoe ben jij voor het eerst in aanraking gekomen met taekwondo?

“In de jaren zestig beoefende ik savate, beter bekend als Frans boksen. Dat is een sport die gebaseerd is op verschillende trap - en vuist technieken. Ik vond het wel leuk, maar via een goede Nederlandse vriend leerde ik taekwondo kennen. Hij nam me mee naar een demonstratiewedstrijd en ik was meteen verkocht. Ik voelde me als een kind in een speelgoedwinkel. Toen in 1977 de Vlaamse Taekwondo Associatie werd opgericht, sloot ik onze club en mezelf meteen aan. Ik was het allereerste lid en heb nu nog altijd het licentienummer 1 bij Taekwondo Vlaanderen. Dat jaar haalde ik ook meteen mijn eerste dan. In 1995 heb ik mijn huidige vijfde dan gehaald.”

Je hebt ook een mooie scheidsrechterloopbaan achter de rug?

“Ik haalde nochtans het meeste voldoening om atleten op de club naar een bepaalde dangraad te leiden. Maar als scheidsrechter heb ik de meeste internationale ervaring opgedaan. Na het behalen van mijn internationale licentie in Denemarken was ik als IR actief in meer dan dertig landen. In 2011 werd ik daarvoor beloond met een opname in de Taekwondo Hall of Fame in Seoel. Die onderscheiding betekende veel voor me.”

In tussentijd groeide je club Academy Gewe uit tot één van de grootste clubs van Vlaanderen met drie verschillende trainingslocaties?

“Met 155 leden verdeeld over Wellen, Kortessem en Montenaken zijn we vandaag inderdaad één van de grootste clubs in Vlaanderen. Dat we goed werken bewijst het feit dat we in de loop der jaren verschillende kampioenen hebben voortgebracht die tot het Europese niveau zijn doorgegroeid.”

Waar ligt de focus op in Academy Gewe?

“Alle onderdelen van taekwondo komen aan bod op de club. Ben je een beginner of een gevorderde taekwondoïn, wil je gaan voor poomsae, kyorugi of hosinsul? Dat kan allemaal. Ons aangepast programma zorgt ervoor dat iedereen zijn gading vindt in onze club en dat je je vaardigheden kan blijven ontwikkelen. Mag ik mijn trouwe leden en trainersploeg bij deze bedanken voor hun harde werk gedurende al die jaren? Ze zijn er altijd voor mij, ook toen het minder ging. Afgelopen weekend hebben ze mij nog verrast voor mijn 75ste verjaardag. Zo fijn.”

Je maakt er geen geheim van dat je getroffen werd door kanker?

“Als ik met mijn verhaal ook maar één andere lotgenoot kan motiveren, is het de moeite waard omdat ik wéét hoe zwaar die slag aankomt. Negen jaar geleden had ik last van vermoeidheid en verminderde eetlust. Ik stond daar niet bij stil, maar voor de zekerheid liet ik bloed afnemen. ’s Anderendaags vertrokken mijn vrouw en ik op vakantie naar Calabrië. Ik dacht er niet meer aan, tot ik twee dagen later een sms’je kreeg van de huisarts: mijn bloedwaarden waren zeer onregelmatig. Ik moest in allerijl terugkeren naar België, maar ik ben toen met de hulp van mijn broer – hij kwam daarvoor speciaal van Milaan – nog snel naar mijn geboortedorp Pizzoni gereden omdat ik in de kerk de Madonna wilde zien. Ik heb haar maar twee woorden gezegd: Help mij. Na een onderzoek in het Salvatorziekenhuis in Hasselt kreeg ik de mokerslag: pancreas aangetast. Mijn overlevingskansen werden geschat op twee of drie procent.”

Maar je hebt het ondanks die beperkte slaagkansen gehaald?

“Dankzij professor Gregory Sergeant. Ik weet nog altijd niet hoe dankbaar ik die man moet zijn. Ik denk dat mijn vastberadenheid en gunstige spiermetingen hem over de streep trokken. Ik weet nog hoe gelukkig ik was toen ik te horen kreeg dat de operatie geslaagd was, maar het zwaarste moest nog komen: de maandenlange chemo. Ik vermagerde in die periode 21 kilo, van 94 naar 73. Het was een zware strijd, maar mede dankzij taekwondo heb ik die overleefd. Na drie jaar waren mijn bloedwaarden weer helemaal normaal en twee jaar later kreeg ik het goede nieuws: ik was kankervrij.”

Proficiat, Bruno. Hoe gaat het vandaag met jou?

"Het gaat goed met mij. Ik ben nog steeds gemotiveerd en als de gezondheid het toelaat doen we nog een tijdje verder. Via deze weg wil ik mijn hulptrainers Geert en Dominique bedanken voor hun inzet, alsook mijn bestuur dat mij al meer dan 40 jaar ondersteunt.

Recent nieuws

Fenne Steenaerts nu al zeker van WK Taekwondo voor junioren in Korea

Het taekwondoseizoen werd op de Luxemburg Open in stijl afgesloten door de taekwondoïns van de verschillende TKDV-clubs en onze topsportwerking. Fenne Steenaerts van Keumgang mocht zelfs haar ticket voor het WK junioren in Korea al meenemen.

Lees meer
Verhuis secretariaat TKDV

Beperkte bereikbaarheid secretariaat op 21/06 en 24/06.

Lees meer
Club in de kijker Academy GEWE

We zetten kort voor de zomervakantie nog een graag een club in de kijker. We hadden een fijne babbel met hoofdtrainer Bruno Graziano van Academy GEWE.

Lees meer
GEZOCHT: Belgian Open Poomsae CREW

Voor onze G2 Belgian Open Poomsae 2024 zijn we nog op zoek naar enthousiaste CREW-leden.

Lees meer
Annulatie poomsae ontwikkelingstraining 02/06/2024

Helaas zal de ontwikkelingstraining poomsae van 2 juni 2024 niet doorgaan.

Lees meer
Interview met Hassan Sadeghi over olympische selectie

Internationaal scheidsrechter Hassan Sadeghi is geselecteerd voor de Olympische Spelen van Parijs 2024. Wij hadden een leuke babbel met de Gentenaar over zijn deelname aan het grootste sportevent ter wereld.

Lees meer
Stel je kandidaat voor onze commissiewerking 2024-2025

Wil jij je graag inzetten om de werking van Taekwondo Vlaanderen te ondersteunen? Dan is onze commissiewerking wel iets voor jou. Ontdek er alles over via onderstaande link.

Lees meer
Loting Belgisch Kampioenschap Poomsae 18/05/2024

De loting voor het BK Poomsae 2024 is bekend. Ontdek hem hier.

Lees meer