Skip to main content

Club in de kijker Jong Saeng

04

Sep 2020

Jong Saeng is een grote club die zijn thuisbasis heeft in de Antwerpse gemeente Sint-Katelijne-Waver en maar liefst 85 actieve leden telt. Volgens hoofdtrainer Benny Nuyens (50) staat Jong Saeng voor ‘een toffe en familiale club waar op een kwalitatieve manier de krijgskunst taekwondo wordt beoefend’.

Activiteit

Dag Benny, op jullie website lezen we dat Jong Saeng nog een vrij jonge taekwondoclub is, die werd opgericht in 2004?

Benny: “Klopt. De club was bij zijn geboorte in 2004 een club waar zowel Hapkido (Hapkido is eveneens een Koreaanse zelfverdedigingskunst) alsook taekwondo werd onderwezen maar na een jaar later is enkel taekwondo overgebleven. Ikzelf heb mijn eerste stappen in de club gezet in 2006 en waarbij ik vrij snel het toonmalige bestuur van de club kwam versterken. Vlak na het behalen van mijn rode band binnen de club heb ik bij Sport Vlaanderen (toen nog beter gekend als Bloso) mijn trainersdiploma behaald. In 2017 hebben we met een fijne groep mensen de club overgenomen en met succes verder gezet.

Jong Saeng is sinds 2004 uitgegroeid tot een grote club met 85 actieve leden. Jullie hebben ook behoorlijk weinig uitval van leden. Wat is jullie geheim?

“Los vertaald betekent Jong Saeng familie, het gewone volk van elke dag. Daar staan we ook voor: een toffe en familiale club waar op een kwalitatieve manier een krijgskunst wordt beoefend. Maar om terug te komen op je vraag: kwaliteit boven kwantiteit! En dan praat ik niet alleen over het taekwondo-aanbod dat wordt gegeven. Wij geven trouwens alles in de club: krijgskunst, poomsae, sparren, hanmadang, breektechnieken voor elks wat wils. Ook de organisatie van uitstappen en clubactiviteiten in een familiaal kader, is bij ons even belangrijk als het beoefenen en het bevorderen van de krijgskunst, maar naast het sportieve en ontspannende karakter is een goed clubbestuur van vitaal belang voor een goede club.”

Is er veel concurrentie met andere sportclubs?

“In onze zaal is ook een thaiboksclub actief en in de gemeente vind je ook een karateclub en vroeger was er ook nog een judoclub binnen de gemeente. Soms zien we leden vertrekken en zich aansluiten bij een andere vechtsportclub, maar sommigen keren ook terug als ze van een andere sport geproefd hebben. We zijn een redelijk standvastige club omdat we zoveel tijd en moeite stoppen in het familiale karakter.”

Hoe heeft de coronacrisis jullie club beïnvloed?

“We hebben als club altijd voorzichtig geboerd met het oog op een mindere periode m.a.w. we hebben een kleine buffer. Neemt niet weg dat het de komende jaren misschien iets moeilijker zal worden door de corona.”

En praktisch?

“Tijdens de lockdown hebben we onze leden proberen in beweging te houden met Facebook-challenges. Toen we weer naar buiten mochten, hebben we volgens de richtlijnen de trainingen weer hervat. Eerst zijn we op een groot privé-terrein buiten gaan trainen. Dat werd zeer gesmaakt door onze leden en de ouders. En toen we daarna weer binnen mochten gaan trainen, hebben we dat ook gedaan.  Bovendien hebben we ons seizoen ook met één maand verlengd omdat we een tijdje verplicht moesten sluiten. Naar komend seizoen toe, zijn we helemaal coronaproof. We hebben twee corona-verantwoordelijken aangesteld die erop moeten toezien dat alle maatregelen correct nageleefd worden. Leuk is anders, maar de mensen zijn ergens ook blij. Blij dat ze weer kunnen sporten, blij dat ze weer kunnen praten met elkaar. We moeten ons optrekken aan het positieve in deze bijzondere tijden.”

Bedankt voor het interview!

Recent nieuws

Blijf in contact met uw leden via videobellen

Het is ondertussen weer een tijdje geleden dat u alle leden van uw club nog samen in de dojang hebt gezien. Geen trainingen, wedstrijden, activiteiten, eetdagen etc. Toch kunnen we ook in deze tijden allemaal met elkaar in contact blijven op een veilige manier via videobellen. Voor wie nog niet zo vertrouwd is met videobellen helpen wij u graag op weg met een korte handleiding!

Lees meer
Nieuw beleidsplan 2021-2024

2021 ... een jaar vol nieuwe kansen én een nieuw beleidsplan!

Lees meer
Gezond sporten bij koude temperaturen

De sportzalen in Vlaanderen zijn nog een tijdje gesloten maar dat wil niet zeggen dat we niet in de open lucht mogen gaan sporten. Met het relatief zachte herfstweer dat er nog aan zit te komen, zijn fiets - of looptochten ideaal om de conditie te onderhouden. Maar buiten sporten in de herfst en winter is nog wat anders dan in een sportzaal. Wij zetten voor u de belangrijkste tips over sporten in openlucht op een rijtje.

Lees meer
Leer thuis alle Poomsae dankzij Kukkiwon-instructiefilmpjes

Voor de liefhebbers van Poomsae en taekwondo in het algemeen, heeft Kukkiwon een magistrale reeks instructievideo's op het wereldwijde web gezet. Wij hebben ze voor u samengevoegd in één nieuwsbericht. 

Lees meer
Webinar 'Geef je club een digitale boost'

De webinar 'Geef je club een digitale boost' van Jeffrey vindt plaats op maandag 23 november om 20 uur.

Lees meer
Corona-update 28 oktober 2020

Strengere maatregelen met onmiddellijke ingang

Lees meer
Club in de kijker: Saju Zulte

De volgende club die we voor u in de kijker zetten is de Oost-Vlaamse club Saju Zulte! Een babbel met hoofdtrainer Andries Deschans over de geschiedenis van zijn club, de spinoff die zich toespitst op zelfverdediging en het geslaagde huwelijk met de gemeente Zulte.

Lees meer
Vice-president van World Taekwondo overleed in september

De taekwondofamilie over heel de wereld is in rouw door het overlijden van vice president van World Taekwondo, de Egyptische generaal Ahmed Fouly (70). De alom gerespecteerde Fouly overleed in september aan de gevolgen van een eerder opgelopen hartaanval.

Lees meer