Skip to main content

Club in de kijker Keumgang Hasselt

14

Sep 2023

De club in de kijker van september is Keumgang Hasselt. De Limburgse club draait al bijzonder lang mee in het Vlaamse taekwondolandschap. Wij spraken met hoofdtrainer Arne Ghys over de geschiedenis van de club tot de huidige werking.

Club info

Keumgang Hasselt is blijkbaar één van de oudste clubs in het Vlaamse landschap?

Arne: “Jazeker! Onze club is in 1974 opgericht door taekwondopionier Jan Bartels (81).  Onze club is zo oud dat een paar van onze oud-leden meegeholpen hebben met het oprichten van de huidige taekwondofederatie. Nadat Jan Bartels naar Ierland vertrokken is, hebben een paar van zijn studenten, andere clubs in de buurt opgericht die nu nog steeds bestaan. Na het vertrek van Jan heeft John Bruninx de club overgenomen. John dacht dat hij met zijn bruine band uit het judo wel snel zijn plan kon trekken bij een sportclub waar ze een soort ‘Koreaanse Karate’ beoefenden. Viel dat even tegen voor John (lacht).

Wanneer ben jij in het verhaal gekomen?

“Pas op mijn 23ste. Ik studeerde samen met Wim Lemmens Lichamelijke Opvoeding in Hasselt. Tijdens een les capoeira en boksen liet hij mij alle hoeken van de gym zien. Drie dagen later had ik nog steeds koppijn (lacht). Ik wist dat Wim taekwondo beoefende dus mijn besluit stond vast om mijn licht eens te gaan opsteken bij de taekwondoclub in Hasselt. Ik bleef er al snel plakken. Al vrij snel daarna heb ik de stap gezet naar het trainerschap omdat ze moeite hadden om een trainer voor de zaterdag te vinden.”

Ondertussen ben je zelfs hoofdtrainer?

“Tijdens corona hebben we de leden zo goed als we konden nog proberen bezig te houden met online – en buitentrainingen. Na de eerste coronagolf heeft John Bruninx ons gemeld dat hij het niet meer zag zitten om aangepaste lessen te bedenken en te voorzien. Daarop hebben Tania Brauns, Frederico Taramaschi en ikzelf de club overgenomen.”

Hoe doet Keumgang Hasselt het anno 2023?

“We draaien jaarlijks rond de 50 leden. We werken met drie trainingsmomenten per week. Sparring, poomsae, hosinsul en hanmadang, alles komt bij ons aan bod. Een moment met jeugd en volwassenen samen, één moment met jeugd en volwassenen apart en op zaterdag hebben we twee uren een open mat. De leden kunnen naar de open mat komen en de trainers zijn daar dan ook. Willen ze een conditietraining doen, dat kan! Of een sparringtraining? Kan ook. Die zaterdagtraining kan ook dienen als thematraining als er bijvoorbeeld een Hanmadang-evenement aankomt.”

Jullie publiek bestaat ook niet enkel uit jonge mensen?

“Klopt. We hebben een beetje een atypisch publiek in vergelijking met andere Vlaamse taekwondoclubs. Kinderen, jongeren maar ook volwassenen vinden de weg naar onze clubs. Allemaal ongeveer gelijk verdeeld in aantallen en 50/50 vrouwen en mannen.  Nieuwe mensen mogen bij ons vier weken komen proefdraaien. Wij hadden laatst zelfs de damesbeloften van Hubo Handbal op bezoek in onze zaal. Zij wilden graag tips om zich los te maken in het gewoel om daarna beter te kunnen werpen. Een kruisbestuiving tussen totaal verschillende sporten. Moet kunnen.”

Slotvraag: wij zien jullie regelmatig terug op de Belgian Open als vrijwilliger. Waarvoor dank!

Arne: “Frederico sinds 2007 en Tania sinds 2008 hebben een lange geschiedenis als hulpverleners op de Belgian Open. Zelf was ik er in de afgelopen editie ook bij en dat was plezant. Weet je, samen aanwezig zijn op die externe activiteiten draagt bij tot een goed clubgevoel.”

We zouden het zelf niet beter kunnen zeggen. Bedankt voor het gesprek!

 

Recent nieuws

Startschot The Factory is officieel gelost

Alles wat u wilde weten over The Factory, het gloednieuwe topsportproject, vroegen we aan Johan Alles en Dave Cook.

Lees meer
Het secretariaat van TKDV gaat er even tussenuit

Wij sluiten de deuren tussen Kerst en Nieuwjaar.

Lees meer
Club in de kijker: T-JOO

Voor de laatste club in de kijker van 2023 trokken we naar T-JOO, een gezellige club pal op de grens van de provincies Vlaams-Brabant en Antwerpen.

Lees meer
Kickstart jouw ledenwerving

Webinar rond marketing & communicatie voor taekwondoclubs

Lees meer
Poomsaeteam komt terug met zilver en brons van EK 2023

Het nationale poomsaeteam heeft op het EK Poomsae een zilveren en een bronzen plak veroverd. Vera Moens en Melissa Engels waren de medaillewinnaars. Met ook nog twee vijfde plaatsen was het een meerdan geslaagd EK voor de Belgen.

Lees meer
Louis Michez blikt vooruit op EK Poomsae in Innsbruck

Op donderdag 23 november vertrok het nationale Poomsaeteam naar Oostenrijk voor het EK Poomsae. Wij peilden naar de verwachtingen bij delegatieleider Louis Michez.

Lees meer
17-jarige Caroline Volders pakt goud op G1 van Zweden

Caroline Volders (17) heeft op de G1 Zweedse Open verrassend maar zeer knap een gouden medaille veroverd in de klasse -57.

Lees meer
Vrijwilliger op de Belgian Open 2024

Schrijf je in als vrijwilliger voor onze Belgian Open 2024 en kom terecht in een tof en gezellig team.

Lees meer