Skip to main content

Club in de kijker: Saju Zulte

23

Okt 2020

De volgende club die we voor u in de kijker zetten is de Oost-Vlaamse club Saju Zulte! Toen we hoofdtrainer Andries Deschans (42) belden om zijn club in de kijker te zetten, wilde hij dat genoegen eerst overlaten aan een andere club. Om even later toch toe te stemmen. Andries:“Wij draaien in deze moeilijke periode ondanks alles nog vrij goed. Ik hoop van harte dat andere taekwondoclubs hier ook goed doorkomen.” Mooie woorden van Andries. Reden te meer voor een babbel over Saju Zulte.

Club info

De club zag het levenslicht al in de vorige eeuw?

Andries Deschans: “Na de stopzetting van Gypson Deinze en Taekyon Deinze restte onze stichter Stijn Warlop in 1999 niet veel anders meer dan een eigen club oprichten. Dat is Saju geworden. Die naam verwijst naar een stijloefening in de vorm van een kruis en komt oorspronkelijk uit het ITF.”

Wanneer kwam jij in de club terecht?

“Ik haalde mijn zwarte gordel bij de club in 2006 en in 2014 werd ik  hoofdtrainer. Als je kijkt van waar we komen als club tot op de dag van vandaag, mogen we best fier zijn. Ik herinner mij nog dat we in 2015 gedwongen waren om te verhuizen vanuit Deinze. Na een lange zoektocht, kwamen we in Zulte terecht. In de begindagen in Zulte waren we aan het krasselen met amper vijf leden. Nu tellen we rond de 95 leden en zijn we een vlot draaiende club.”

Waar ligt de nadruk op bij Saju?

“Ik durf zeggen dat wij een allround-club zijn waarin alle onderdelen van taekwondo gelijkmatig aan bod komen. We werken in een drie weken systeem. In week één is het poomsae, in week twee zelfverdediging. En daarin gaan we hééll breed. Tot verdedigen op aanvallen met stokken, wapens en bijlen toe. En in week drie is het tijd voor sparring. We zijn van mening dat elk onderdeel van taekwondo even belangrijk en leuk is. We zijn daarom ook geen club die snel iemand zal afleveren voor topsport, maar wel een plek waar je op een recreatieve manier kan proeven van taekwondo.”

Op vlak van zelfverdediging gaan jullie precies heel ver?

“Dat klopt. Door de grote vraag naar lessen zelfverdediging heb ik in 2018 samen met Ben Roers een spin-off van Saju opgericht genaamd Nimema. Deze vzw geeft lessen realistische zelfverdediging aan vrouwen. Zij worden immer het meest geconfronteerd met geweld maar vreemd genoeg vinden we deze doelgroep amper terug in vechtsportclubs. Samen met Ben Roers ging ik op zoek naar de oorzaak hiervan. In een tienlessenreeks bieden we een antwoord op de noden en verwachtingen van de dames. Wij zoeken een locatie (meestal sporthal) en maken hierover promo via flyers, persoonlijke contacten en Facebook.   In 2019 gaven we zo aan meer dan 100 vrouwen les! Via dit initiatief proberen we mensen uit hun comfortzone te lokken en aan te zetten om te sporten. Al meerdere deelneemsters van onze zelfverdededinglessen hebben zich aangesloten bij Taekwondo Saju. Op die proberen we onze sport beter bekend te maken bij het grote publiek. Het taekwondo heeft hier dus alleen maar baat bij.” 

Hoe zwaar hakt de coronacrisis er bij jullie in?

“Voorlopig valt het mee. Je merkt wel dat de opkomst op training lager is. Maar wij volgen de coronamaatregelen strikt op. Ik durf zelfs zeggen dat we streng zijn. Het is de enige manier om erdoor te komen. Het virus zit immers overal. Het is wel toeval. Nadat Taekwondo Vlaanderen mij gebeld had voor dit interview, kreeg ik telefoon van de sportdienst van Zulte dat we onze sportactiviteiten voor twee weken moeten opschorten wegens het stijgend aantal coronagevallen in de gemeente. Maar geen kwaad woord over onze gemeente. Wij krijgen veel steun van Zulte. Qua begeleiding maar ook financieel. Mede dankzij hen staan we waar we nu staan.”

Is Saju klaar voor de toekomst?

“Zeker! Ik ben nu 42 jaar en nog niet meteen van plan om te stoppen (lacht). Een aantal jongeren is ook vastberaden om voor een zwarte band te gaan, maar een hoge gordel wil niet zeggen dat je ook meteen geschikt bent om voor een groep te staan en les te geven. Maar de toekomst - hout vasthouden wat corona nog allemaal teweeg gaat brengen - oogt goed voor deze club.”

Bedankt voor het interview.

Recent nieuws

Blijf in contact met uw leden via videobellen

Het is ondertussen weer een tijdje geleden dat u alle leden van uw club nog samen in de dojang hebt gezien. Geen trainingen, wedstrijden, activiteiten, eetdagen etc. Toch kunnen we ook in deze tijden allemaal met elkaar in contact blijven op een veilige manier via videobellen. Voor wie nog niet zo vertrouwd is met videobellen helpen wij u graag op weg met een korte handleiding!

Lees meer
Nieuw beleidsplan 2021-2024

2021 ... een jaar vol nieuwe kansen én een nieuw beleidsplan!

Lees meer
Gezond sporten bij koude temperaturen

De sportzalen in Vlaanderen zijn nog een tijdje gesloten maar dat wil niet zeggen dat we niet in de open lucht mogen gaan sporten. Met het relatief zachte herfstweer dat er nog aan zit te komen, zijn fiets - of looptochten ideaal om de conditie te onderhouden. Maar buiten sporten in de herfst en winter is nog wat anders dan in een sportzaal. Wij zetten voor u de belangrijkste tips over sporten in openlucht op een rijtje.

Lees meer
Leer thuis alle Poomsae dankzij Kukkiwon-instructiefilmpjes

Voor de liefhebbers van Poomsae en taekwondo in het algemeen, heeft Kukkiwon een magistrale reeks instructievideo's op het wereldwijde web gezet. Wij hebben ze voor u samengevoegd in één nieuwsbericht. 

Lees meer
Webinar 'Geef je club een digitale boost'

De webinar 'Geef je club een digitale boost' van Jeffrey vindt plaats op maandag 23 november om 20 uur.

Lees meer
Corona-update 28 oktober 2020

Strengere maatregelen met onmiddellijke ingang

Lees meer
Club in de kijker: Saju Zulte

De volgende club die we voor u in de kijker zetten is de Oost-Vlaamse club Saju Zulte! Een babbel met hoofdtrainer Andries Deschans over de geschiedenis van zijn club, de spinoff die zich toespitst op zelfverdediging en het geslaagde huwelijk met de gemeente Zulte.

Lees meer
Vice-president van World Taekwondo overleed in september

De taekwondofamilie over heel de wereld is in rouw door het overlijden van vice president van World Taekwondo, de Egyptische generaal Ahmed Fouly (70). De alom gerespecteerde Fouly overleed in september aan de gevolgen van een eerder opgelopen hartaanval.

Lees meer