Skip to main content

Club in de kijker: Saju Zulte

23

Okt 2020

De volgende club die we voor u in de kijker zetten is de Oost-Vlaamse club Saju Zulte! Toen we hoofdtrainer Andries Deschans (42) belden om zijn club in de kijker te zetten, wilde hij dat genoegen eerst overlaten aan een andere club. Om even later toch toe te stemmen. Andries:“Wij draaien in deze moeilijke periode ondanks alles nog vrij goed. Ik hoop van harte dat andere taekwondoclubs hier ook goed doorkomen.” Mooie woorden van Andries. Reden te meer voor een babbel over Saju Zulte.

Club info

De club zag het levenslicht al in de vorige eeuw?

Andries Deschans: “Na de stopzetting van Gypson Deinze en Taekyon Deinze restte onze stichter Stijn Warlop in 1999 niet veel anders meer dan een eigen club oprichten. Dat is Saju geworden. Die naam verwijst naar een stijloefening in de vorm van een kruis en komt oorspronkelijk uit het ITF.”

Wanneer kwam jij in de club terecht?

“Ik haalde mijn zwarte gordel bij de club in 2006 en in 2014 werd ik  hoofdtrainer. Als je kijkt van waar we komen als club tot op de dag van vandaag, mogen we best fier zijn. Ik herinner mij nog dat we in 2015 gedwongen waren om te verhuizen vanuit Deinze. Na een lange zoektocht, kwamen we in Zulte terecht. In de begindagen in Zulte waren we aan het krasselen met amper vijf leden. Nu tellen we rond de 95 leden en zijn we een vlot draaiende club.”

Waar ligt de nadruk op bij Saju?

“Ik durf zeggen dat wij een allround-club zijn waarin alle onderdelen van taekwondo gelijkmatig aan bod komen. We werken in een drie weken systeem. In week één is het poomsae, in week twee zelfverdediging. En daarin gaan we hééll breed. Tot verdedigen op aanvallen met stokken, wapens en bijlen toe. En in week drie is het tijd voor sparring. We zijn van mening dat elk onderdeel van taekwondo even belangrijk en leuk is. We zijn daarom ook geen club die snel iemand zal afleveren voor topsport, maar wel een plek waar je op een recreatieve manier kan proeven van taekwondo.”

Op vlak van zelfverdediging gaan jullie precies heel ver?

“Dat klopt. Door de grote vraag naar lessen zelfverdediging heb ik in 2018 samen met Ben Roers een spin-off van Saju opgericht genaamd Nimema. Deze vzw geeft lessen realistische zelfverdediging aan vrouwen. Zij worden immer het meest geconfronteerd met geweld maar vreemd genoeg vinden we deze doelgroep amper terug in vechtsportclubs. Samen met Ben Roers ging ik op zoek naar de oorzaak hiervan. In een tienlessenreeks bieden we een antwoord op de noden en verwachtingen van de dames. Wij zoeken een locatie (meestal sporthal) en maken hierover promo via flyers, persoonlijke contacten en Facebook.   In 2019 gaven we zo aan meer dan 100 vrouwen les! Via dit initiatief proberen we mensen uit hun comfortzone te lokken en aan te zetten om te sporten. Al meerdere deelneemsters van onze zelfverdededinglessen hebben zich aangesloten bij Taekwondo Saju. Op die proberen we onze sport beter bekend te maken bij het grote publiek. Het taekwondo heeft hier dus alleen maar baat bij.” 

Hoe zwaar hakt de coronacrisis er bij jullie in?

“Voorlopig valt het mee. Je merkt wel dat de opkomst op training lager is. Maar wij volgen de coronamaatregelen strikt op. Ik durf zelfs zeggen dat we streng zijn. Het is de enige manier om erdoor te komen. Het virus zit immers overal. Het is wel toeval. Nadat Taekwondo Vlaanderen mij gebeld had voor dit interview, kreeg ik telefoon van de sportdienst van Zulte dat we onze sportactiviteiten voor twee weken moeten opschorten wegens het stijgend aantal coronagevallen in de gemeente. Maar geen kwaad woord over onze gemeente. Wij krijgen veel steun van Zulte. Qua begeleiding maar ook financieel. Mede dankzij hen staan we waar we nu staan.”

Is Saju klaar voor de toekomst?

“Zeker! Ik ben nu 42 jaar en nog niet meteen van plan om te stoppen (lacht). Een aantal jongeren is ook vastberaden om voor een zwarte band te gaan, maar een hoge gordel wil niet zeggen dat je ook meteen geschikt bent om voor een groep te staan en les te geven. Maar de toekomst - hout vasthouden wat corona nog allemaal teweeg gaat brengen - oogt goed voor deze club.”

Bedankt voor het interview.

Recent nieuws

Club in de kijker Taekwondo Kyorugi Antwerpen

Voor de club in de kijker van maart trokken we naar Antwerpen voor een babbel met hoofdtrainer Kara Kuduret van de club Taekwondo Kyorugi Antwerpen

Lees meer
CREW gezocht voor Open Hanmadang 2023

Op 29 april is het weer tijd voor onze Open Hanmadang te Turnhout. Om deze competitie in goede banen te leiden zijn we nog op zoek naar enkele helpende handen.

Lees meer
Loting Open Challenge Cup Poomsae 2023

Ontdek de loting voor de Open Challenge Cup Poomsae 2023.

Lees meer
Uittreksel strafregister

Vanaf 1 februari 2023 moet iedereen die met kinderen of jongeren wil werken, een uittreksel uit het strafregister voorleggen. Maar wat betekent dit net voor jouw club?

Lees meer
Gezocht: Enthousiaste kandidaat-bestuurders

Taekwondo Vlaanderen is op zoek naar enthousiaste kandidaten die het bestuur van TKDV de komende jaren willen versterken.

Lees meer
9 x Grootmeester Kang Ik-Pil

Zaterdag 4 en 5 februari komt Grootmeester Kang Ik-Pil naar Diest! Een absolute must-do voor iedereen die aan Poomsae doet. Wij vroegen aan fans van het eerste uur van Kang Ik-Pil waarom een seminarie van hem niet te missen is.

Lees meer
Loting Open Poomsae Diest 29/01/2023

Ontdek de loting voor de Open Poomsae Diest 2023.

Lees meer
Poomsae trainingen

Ook in 2023 vinden er opnieuw ontwikkelings- en selectietrainingen plaats. Echter zijn er enkele praktische zaken aangepast. Ontdek het snel via onderstaande link.

Lees meer