Skip to main content

Club in de kijker: Taekwondo Jongyeong

19

Apr 2024

De volgende club die we voor u in de kijker zetten is een relatief jonge club uit de stad Antwerpen die luistert naar de naam Taekwondo Jongyeong. Jongyeong staat voor respect. Hoofdtrainer van de populaire club is full-time verpleegster Fatiha Laalam (31) uit Antwerpen. “Het is druk, druk, druk maar superplezant”.

Club info

Taekwondo Jongyeong is een vrije jonge speler op de goed gevulde kaart van Antwerpse taekwondoclubs. Toch weet de club van Fatiha zich makkelijk staande te houden in een stad waar het aanbod van vechtsportclubs groot is. Ze hebben een niche als club die trainingen aanbiedt die exclusief voor dames zijn, maar ze bieden tegelijkertijd ook gemengde trainingen aan. Fatiha: “Ongeveer tien jaar geleden ben ik bij Taekwondo Kriss gestart met een Ladies Only afdeling. Hoe dat begon? Ik kreeg de vraag van zoveel dames binnen onze gemeenschap om aparte damestrainingen te geven. We zijn er toen mee begonnen en er kwam meteen een pak volk over de vloer. Veel meer dan verwacht zelfs. Acht jaar geleden zijn we dan afgescheurd van Taekwondo Kriss en begonnen met onze eigen club onder de naam Taekwondo Jongyeong. Ik had toen mijn tweede dan, dus het moment was rijp. Eerst als volledige Ladies Only-club maar al snel werden we een gemengde club. Op trainingslocatie Het Rooi bieden we damestrainingen aan en in het Atheneum van Berchem bieden we gemengde trainingen aan. Er is voor ieder wat wils”, vertelt Fatiha.  

“Snel trainer geworden” 

“Ik heb de sport leren kennen op mijn vijftiende”, antwoordt Fatiha op onze vraag sinds wanneer ze aan taekwondo doet. “Dat was bij Keumgang Seddik. Een tijdje nadien heb ik mijn kruisbanden afgescheurd waardoor ik al snel de focus verlegde van zelf wedstrijden doen naar training geven bij Taekwondo Kriss. Daar is dan het idee gegroeid om damestrainingen te geven en de rest is geschiedenis”, zegt Fatiha.  “De trainingen op de club omvatten alles wat taekwondo te bieden heeft. Ik probeer zelf een beetje van alles te geven maar de eerlijkheid gebiedt mij om te zeggen dat mijn zus sterker is in Poomsae dan ikzelf. Die lessen neemt zij voor haar rekening. Ook in kyopka (breektesten) hebben we nog een groeimarge.”  

Discipline 

Fatiha:“Maar één ding is zeker: het is altijd gezellig druk op onze twee trainingslocaties. Vaak sta ik voor een groep van 60 leerlingen lest te geven. En het is stil hé. Onderschat een strenge verpleegster met een goed fluitje niet he”, schaterlacht Fatiha. “We trainen op dinsdag, zaterdag en zondag in Het Rooi en op maandag, dinsdag, woensdag en zaterdag in het Atheneum van Berchem. Qua leeftijden maken we geen aparte groepen. De kleintjes pikken veel op van de jongeren en volwassenen en omgekeerd helpen de volwassenen de kinderen ook vaak. Die wisselwerking gaat heel vlot bij ons”, zegt Fatiha. Taekwondo is populair in Antwerpen. Hoe verklaar je het succes in de sinjorenstad? Fatiha: “Ik krijg vaak te horen dat mensen taekwondo willen leren om wat steviger in hun schoenen te staan. Voor de vrouwen is het ook een elegante sport. Eigenlijk, zijn er niets dan voordelen aan taekwondo” , besluit Fatiha.  

Recent nieuws

Interview met Hassan Sadeghi over olympische selectie

Internationaal scheidsrechter Hassan Sadeghi is geselecteerd voor de Olympische Spelen van Parijs 2024. Wij hadden een leuke babbel met de Gentenaar over zijn deelname aan het grootste sportevent ter wereld.

Lees meer
Stel je kandidaat voor onze commissiewerking 2024-2025

Wil jij je graag inzetten om de werking van Taekwondo Vlaanderen te ondersteunen? Dan is onze commissiewerking wel iets voor jou. Ontdek er alles over via onderstaande link.

Lees meer
Loting Belgisch Kampioenschap Poomsae 18/05/2024

De loting voor het BK Poomsae 2024 is bekend. Ontdek hem hier.

Lees meer
Club in de kijker: Taekwondo Jongyeong

Voor de club in de kijker van april hadden we een leuke babbel met hoofdtrainer Fatiha Laalam van Taekwondo Jongyeong.

Lees meer
Webinar: een goede website hoeft helemaal niet moeilijk te zijn

Op maandag 06/05/2024 zal Jeffrey Excelmans jullie mee op pad nemen over hoe je het opzetten van een goede website het best aanpakt. Dit webinar wordt volledig gratis aangeboden.

Lees meer
Ronde tafelgesprek met technisch directeur topsport Dave Cook

Op zaterdag 20 april organiseert Dave Cook een nieuw rondetafelgesprek voor coaches en trainers. Met op zondag 2 juni een vervolg-praktijksessie. Ontdek er alles over.

Lees meer
Loting Open Challenge Cup Poomsae 2024

De loting voor de A-klasse is bekend. Ontdek ze hier.

Lees meer
Loting A-klasse Open Poomsae Diest 2024

Ontdek de loting voor de A-klasse hier.

Lees meer