Skip to main content

Interview Jana Roelants naar aanleiding van week van de scheidsrechter

04

Okt 2022

In de eerste week van oktober vindt in Vlaanderen de Week van de Official plaats. Geen betere gelegenheid dus om een scheidsrechter van Taekwondo Vlaanderen in de kijker te zetten. En dat doen we deze keer met de sympathieke internationale scheidsrechter Jana Roelants (29) uit Leuven.

Club info

Wie regelmatig naar lokale wedstrijden of de Belgian Open trekt, is haar ongetwijfeld al eens tegen het lijf gelopen. Jana is een graag geziene persoon in het Vlaamse scheidsrechterskorps en draait ondanks haar jonge leeftijd al een tijdje mee in het circuit. Voor ze scheidsrechter werd, heeft ze immers al aan competities meegedaan in zowel kyorugi als poomsae? Jana: “Op 7-jarige leeftijd ben ik begonnen met taekwondo en als 10-jarige ben ik begonnen met wedstrijden. Ik deed zowel kyorugi als poomsae graag. Ook een zwarte band halen stond al heel vroeg op mijn verlanglijstje.”

Scheidsrechterscursus

De interesse voor een rol als scheidsrechter, kwam er bij Jana door de verplichting van het volgen voor een scheidsrechterscursus voor het behalen van de tweede dangraad. Jana:“Toen was dat nog verplicht. Nu niet meer. In mijn achterhoofd speelde toen al dat dit een leuke manier was om in contact te blijven met de sport. Ook als ik gestopt was met mijn eigen competitie. Dat is ook wat gebeurd is. Ik doe al een tijdje geen competitie meer in beide disciplines en ben nu actief als internationaal scheidsrechter in kyorugi. Misschien wil ik in de toekomst ook actief worden als poomsae scheidsrechter maar dat is nu nog niet aan de orde”, vertelt Jana.

G2

De Leuvense heeft intussen ook de titel van ‘Internationaal Referee’ achter haar naam staan. Jana: “Het heeft een tijdje geduurd voor ik de stap naar Internationaal scheidsrechter wilde zetten”, glimlacht Jana. “Kourosh duwde mij vriendelijk in die richting maar ik hield de boot steeds af omdat ik voor die cursus naar het buitenland moest gaan. Toen in 2018 de cursus in Brussel plaatsvond, moest ik wel gaan (lacht). Maar ik heb er nog geen minuut spijt van gehad. Ondertussen ben ik al actief geweest op G-tornooien van Luxemburg, Nederland en de G2 Belgian Open in Lommel.”

“Fijn weerzien”

“Het leukste aan het scheidsrechter zijn”, herhaalt Jana onze vraag. “Je leert overal verschillende mensen kennen en bouwt een band met hen op. Als ik ergens kom voor een tornooi, is het altijd een fijn weerzien met de andere scheidsrechters. Anderzijds moet je ook deelnemen aan de WT Online cursussen om bij te blijven met de steeds veranderende regels. Up-to-date blijven is het minste wat je kan doen als je op dat niveau wil meedraaien. Ik kijk ook uit naar de nabije toekomst waarin ik meer tijd kan vrijmaken voor mijn hobby als taekwondo-scheidsrechter. Ik ben recent van job veranderd waardoor ik niet meer 1 op 3 weekends moet werken. Dus ik ga voortaan meer wedstrijden kunnen doen. Plezante vooruitzichten dus”, besluit Jana.

Bedankt voor het interview!

Recent nieuws

Sarah Chaari van Team Belgium pakt goud op WK Taekwondo

Sarah Chaari veroverde op het WK Taekwondo in Mexico een gouden medaille in de klasse -62. De eerste vrouwelijke wereldkampioen in de geschiedenis van het Belgische taekwondo.

Lees meer
Ronde tafelgesprek & sparringsdag

Op 19 november vindt er een ronde tafelgesprek plaats voor coaches en trainers te Leuven, op 20 november kunnen atleten deelnemen aan een sparringstraining onder leiding van het topsportteam.

Lees meer
Club in de kijker Taekwondo De Tijgers

Voor de club in de kijker van oktober trokken we naar Rijkevorsel. Daar huist de club Taekwondo de Tijgers van de jonge hoofdtrainer Wannes Van Dooren.

Lees meer
Dag van de trainer

Zaterdag 10 december is het de 'dag van de trainer' in Gent.

Lees meer
Lancering nieuwe kwaliteitslabels

Deze week lanceren we twee nieuwe kwaliteitslabels voor de clubs.

Lees meer
Gezocht: nieuwe collega

Taekwondo Vlaanderen is op zoek naar een nieuwe algemeen coördinator.

Lees meer
Secretariaat gesloten

Het secretariaat zal gesloten zijn op maandag 31 oktober 2022.

Lees meer
Interview Jana Roelants naar aanleiding van week van de scheidsrechter

Van 1 tot 9 oktober vindt in Vlaanderen de week van de scheidsrechter plaats. Naar aanleiding hiervan sprak Taekwondo Vlaanderen af met Jana Roelants voor een babbel over haar scheidsrechtersloopbaan.

Lees meer