Skip to main content

Interview met Abdullah Sediqi na de Olympische Spelen

13

Aug 2021

De Olympische Spelen in Tokio zijn nog geen week afgelopen, maar Abdullah Sediqi (25) is al een tijdje weer in het land. Onze topsporter maakte een sterke beurt op de Spelen. Sediqi verloor dan wel in de eerste ronde, maar maakte het de Chinese olympische kampioen Shui Zhao bijzonder lastig en verloor slechts met een heel klein verschil (20-22). Wij belden Abdullah voor een terugblik op zijn eerste olympische avontuur.

Activiteit

Dag Abdullah, met welk gevoel blik je terug op de Spelen?

Abdullah:“Nu met een goed gevoel. In de uren na mijn verlies tegen die Chinees, was ik zwaar ontgoocheld. Ik heb alles gegeven in die partij. Ik ben voluit gegaan van de eerste tot de laatste seconde. Pas na afloop zag ik dat hij twee punten meer had dan mij. Aanvankelijk overheerste de ontgoocheling, maar na verloop van tijd is dat veranderd in trots.”

Jammer dat je meteen tegen de olympische kampioen werd uitgeloot. Je was nochtans in vorm?

“Klopt. Ik heb mij voorbereid op de Spelen met een stage in en bij het Iranese nationale team. Dag in, dag uit sparren tegen sterke jongens uit mijn gewichtsklasse. Dat had ik nodig en dat heeft mij sterker gemaakt. Spijtig genoeg, net niet sterk genoeg om tegen Zhao te winnen. Als ik hem had verslagen, ben ik ervan overtuigd dat ik dicht bij een medaille was.”

Taekwondo stond reeds in het openingsweekend op het programma. Heb je je daarna nog kunnen onderdompelen in de olympische sfeer?

“Neen. Met COVID waren er heel veel regels van toepassing. Zomaar rondlopen en andere sporten bezoeken, zat er helaas niet in. Twee dagen na mijn competitie was ik alweer thuis.”

De Olympische Spelen zijn de afloop van een cyclus. Hoe zie je de nieuwe olympische cyclus?

“Goede vraag! Je weet dat een Belgisch paspoort verkrijgen mijn tweede grote ambitie is na de Olympische Spelen. Ik hoop van harte dat mijn naturalisatiedossier ooit in orde komt en dat ik als Belg aan de Olympische Spelen van Parijs kan deelnemen. Dat is mijn grote droom.”

De volgende Spelen zijn nog ver weg. Wat ga je in tussentijd doen?

“Ik weet het nog niet. Als ik op de Spelen van Parijs wil geraken en daar een medaille wil halen, moet ik voltijds voor taekwondo kunnen gaan. Als ik een job moet leren en uitoefenen, wordt het moeilijk om mijn olympische ambities waar te maken. Ik sluit het niet uit dat ik ga werken, maar de combinatie met taekwondo op het hoogste niveau, lijkt mij bijzonder zwaar.”

Heb je de training al hervat?

“Gedeeltelijk. Ik ben weer volop aan het lopen en heb ook al wat krachttraining gedaan. Puur taekwondo nog niet. In overleg met trainer Alireza Nassrazadany, ga ik binnenkort de taekwondotraining heropstarten. Met het oog op een hervatting in het wereldbekercircuit in oktober.”  

Bedankt voor het gesprek!

Recent nieuws

Zomerregeling

In juli en augustus schakelt het secretariaat over naar een zomerregeling. Ontdek hier wat dit net betekent.

Lees meer
Opleiding tot club-API in najaar 2022

Samen met de vechtsportfederaties organiseren we dit najaar opnieuw de opleiding tot club-API.

Lees meer
Club in de kijker Chin Dojang Menen

Voor de club in de kijker van de maand juni hadden we een babbel met hoofdtrainer Freddy Degryse van de club Chin Dojang Menen.

Lees meer
"Kers op de taart van 50 jaar taekwondo"

Grootmeesters Louis Michez en Saïd Boucham leggen op woensdag 15 juni hun examen voor negende dan af in Korea. Wij peilden naar de stress en het gevoel daags voor de grote dag.

Lees meer
Caroline Volders en Hanne Waerzeggers pakken ticket voor WK Taekwondo

TKDV-atleten Caroline Volders en Hanne Waerzeggers hebben een selectie op zak voor het WK Taekwondo voor junioren.

Lees meer
Aan de slag met verenigingswerk

Vanaf 1 januari 2022 ging het definitieve systeem rond verenigingswerk van start.

Lees meer
Loting A-klasse Open Poomsae Diest

De loting van de Open Poomsae Diest is bekend.

Lees meer
Loting BK Poomsae 2022

De loting voor de A-klasse is bekend.

Lees meer