Skip to main content

Interview met Erik Baert over seminarie van GM John Deuk Moo Hur

28

Sep 2023

Op zaterdag 18 en zondag 19 november vindt in Aartselaar de langverwachte Hosinsul-stage plaats met dé Koreaanse autoriteit op vlak van zelfverdediging, Grootmeester John Deuk Moo Hur! Wij vroegen aan voorzitter Erik Baert waarom net deze stage zo de moeite waard is om naar toe te komen en keerden overtuigd naar huis. Wij doen mee! U toch ook?

Activiteit

Waarom moeten de mensen naar deze stage komen, Erik?

Erik Baert: “Omdat dit qua opleiding in zelfverdediging de absolute top is! Wij streven er met Taekwondo Vlaanderen om specialisten uit elk vakgebied naar Vlaanderen te halen. Wel, GM John Deuk Moo Hur is de referentie op vlak van Hosinsul. Beter zal je niet snel vinden in Europa en de wereld.”

Wie is Grootmeester John Deuk Moo Hur eigenlijk? Waar heeft hij de mosterd gehaald?

“Grootmeester John is als jonge Koreaan geadopteerd door Amerikaanse militairen en opgegroeid in legerkampen van de Amerikanen. Daar kreeg hij de militaire school en vechtsport bijna met de paplepel ingegeven. Het is dan ook geen verrassing dat hij later de International Police Martial Arts Federation heeft opgericht. Hij is momenteel de verantwoordelijke voor het zelfverdedigingsprogramma bij Kukkiwon. Met de IPMF is hij actief in het leger en bij de politie. En hij geeft ook vaak opleidingen over zelfverdediging bij clubs en federaties in alle hoeken van de wereld. Door zijn ruime ervaring in lesgeven bij de politie en het leger zijn de lessen goed gestructureerd en goed gegeven. Hij spreekt bovendien goed Engels.”

Vooral voor de clubtrainers is deze opleiding een ‘must-do’ volgens u?

“Absoluut. Hosinsul is bij 90 procent van onze clubs een onderbelicht onderdeel van taekwondo. Zeer onterecht als je weet dat zelfverdediging bij zestienplussers de belangrijkste reden is om aan te sluiten bij een vechtsportclub. Mensen denken dat taekwondo hierop niet kan inspelen maar dat is dus totaal niet waar. Integendeel, zelfs! Taekwondo heeft een zeer sterk en uitgebreid programma voor zelfverdediging dat zeker de concurrentie met de andere sporten aan kan en volgens mij zelfs beter is. Spijtig genoeg komt dit in de meeste van onze clubs niet aan bod. Dat is een spijtige zaak en de reden waarom veel taekwondoclubs enkel nog aantrekkelijk zijn voor kinderen en niet meer voor volwassenen.”

In 2019 was John Deuk ook al te gast in Vlaanderen om een opleiding te komen geven. Kunnen de aanwezigen van toen nog iets opsteken?

“(snel) Heel zeker! Ik ben zelf achtste dan én erkend instructeur van de IPMF, maar ik steek bij elke opleiding van John nog nieuwe dingen op. Naargelang je de technieken beter beheerst, kan je ze in de praktijk toepassen. Iemand die niet uit de vechtsport komt, gaat dit misschien niet begrijpen. Het vergt tijd en oefening om het je eigen te maken. En dan wordt het vanzelfsprekend. Dat betekent echter niet dat je een ervaren taekwondoïn moet zijn om aan deze opleiding deel te nemen. Zelfs als beginneling, ga je er veel nuttige dingen opsteken. Kortom, iedereen is welkom.”

 

Wil jij er ook graag bij zijn op zaterdag 18 en zondag 19 november? Schrijf je dan snel in via deze link.

Recent nieuws

Poomsaeteam komt terug met zilver en brons van EK 2023

Het nationale poomsaeteam heeft op het EK Poomsae een zilveren en een bronzen plak veroverd. Vera Moens en Melissa Engels waren de medaillewinnaars. Met ook nog twee vijfde plaatsen was het een meerdan geslaagd EK voor de Belgen.

Lees meer
Louis Michez blikt vooruit op EK Poomsae in Innsbruck

Op donderdag 23 november vertrok het nationale Poomsaeteam naar Oostenrijk voor het EK Poomsae. Wij peilden naar de verwachtingen bij delegatieleider Louis Michez.

Lees meer
17-jarige Caroline Volders pakt goud op G1 van Zweden

Caroline Volders (17) heeft op de G1 Zweedse Open verrassend maar zeer knap een gouden medaille veroverd in de klasse -57.

Lees meer
Vrijwilliger op de Belgian Open 2024

Schrijf je in als vrijwilliger voor onze Belgian Open 2024 en kom terecht in een tof en gezellig team.

Lees meer
Twee keer brons op EK cadetten in Servië

Meteen succes op dag 1 van het EK taekwondo voor cadetten in Servië.

Lees meer
Interview met Erik Baert over seminarie van GM John Deuk Moo Hur

Wij vroegen aan voorzitter Erik Baert waarom de stage van GM John Deuk Moo Hur op 18 en 19 november zo de moeite waard is om naar toe te komen en keerden overtuigd naar huis. Wij doen mee! U toch ook?

Lees meer
Loting A-klasse Open ILYO Poomsae 2023

Ontdek de loting voor de A-klasse hier.

Lees meer
Club in de kijker Keumgang Hasselt

In de maand september zetten we met Keumgang Hasselt één van de oudste clubs van Taekwondo Vlaanderen in de kijker.

Lees meer