Skip to main content

Interview met Hassan Sadeghi over olympische selectie

24

Mei 2024

Fantastisch nieuws voor internationaal scheidsrechter Hassan Sadeghi (49) uit Gent. Hassan kreeg recent de officiële bevestiging dat hij geselecteerd is als scheidsrechter voor het taekwondo-tornooi van de Olympische Spelen van Parijs 2024. “Enorm tevreden en héél trots”, was de eerste reactie van Hassan op het goede nieuws.

Activiteit

Met Sarah Chaari hadden we al één Belgische atlete op het taekwondo-event op de Spelen. Daar is nu ook international referee Hassan Sadeghi bij gekomen. Een enorme eer want elk van de 7000 internationale scheidsrechters in het olympische taekwondo dromen net als de atleten van een plek op de Spelen. En wetende dat het taekwondo-scheidsrechtersteam op de Spelen uit slechts 26 personen bestaat die dan ook nog eens uit alle continenten (Europa, Azië, Amerika, Oceanië, Afrika) moeten komen, dan weet je dat het een huzarenstukje is om hiervoor geselecteerd te worden.

Investeren

Dus, proficiat Hassan! “Dank je. Ik ben ook enorm tevreden en trots”, antwoordt de Gentenaar. “Het is het resultaat van jaren en jaren investeren in een carrière als internationaal scheidsrechter. Ik heb de afgelopen jaren de hele wereld rondgereisd voor opleidingen en tornooien. Een belangrijke factor was ook het Europa-trainingskamp voor scheidsrechters dat vorig jaar plaatsvond kort voor de Belgian Open 2023 in België. Daar waren we met 70 scheidsrechters aanwezig. Uit die groep is een selectie gemaakt van vier Europese dames en vier Europese heren voor de Olympische Spelen. Daar zat ik dus tussen”, vertelt Hassan. In de komende weken staat er voor de geselecteerde scheidsrechters nog één trainingsevent op het menu. Hassan: “Van 5 tot 11 juni vindt er in Monaco nog een trainingskamp plaats. We hebben van 11 tot 15 mei ook een ‘joint training camp referees/coaches’ gedaan in Muju in Zuid-Korea. Na dat kamp in Monaco is het een kwestie van fit en gezond blijven tot de Spelen eraan komen. Hoe ik dat doe? Ik heb mijn handen vol met mijn tandartspraktijk en als er wat tijd overblijft ga ik graag fitnessen en zaalvoetballen.”

Parijs

Het taekwondo-event in Parijs vindt plaats van woensdag 7 augustus tot en met zaterdag 10 augustus. Hassan: “Wij logeren in Parijs in een hotel dat is gereserveerd voor de officials. De wedstrijden vinden plaats in het Grand Palais van Parijs en zullen bijgewoond worden door 7000 toeschouwers. Er wordt slechts één veld gelegd waarop alle camera’s zullen gericht zijn. Ja, dat zorgt toch voor een andere beleving dan op andere wedstrijden. Veel toeschouwers zijn er normaal niet op een taekwondo-event maar nu zullen er duizenden fans en tientallen camera’s op ons gericht zijn. Als België of Iran op de mat stapt, zal ik trouwens niet actief mogen zijn om de neutraliteit te bewaren. We werken op de Spelen net zoals op andere wedstrijden met een wisselsysteem”, aldus Hassan.

Worstelen

Hassan heeft tonnen ervaring maar voelt het niettemin kriebelen in zijn onderbuik als hij over de Spelen praat. Hassan: “Ja hoor, ik heb altijd een zekere stress op mij hangen, dat is mijn natuur, maar dan zal het wellicht nog ietsje meer zijn (lacht). Maar ik kijk er sowieso enorm hard naar uit. Ik ben al actief geweest op EK’s en WK’s over heel de wereld maar de Olympische Spelen zijn toch van een ander niveau. Ik hoop in mijn vrije dagen toch ook een glimp op te vangen van andere sporten. Vooral bij het worstelen hoop ik een kijkje te kunnen gaan nemen. Mag ik afsluiten door onze president Erik Baert en Moustapha Akkouh te bedanken voor hun non-stop ondersteuning in dit verhaal.”

Recent nieuws

Interview met Hassan Sadeghi over olympische selectie

Internationaal scheidsrechter Hassan Sadeghi is geselecteerd voor de Olympische Spelen van Parijs 2024. Wij hadden een leuke babbel met de Gentenaar over zijn deelname aan het grootste sportevent ter wereld.

Lees meer
Stel je kandidaat voor onze commissiewerking 2024-2025

Wil jij je graag inzetten om de werking van Taekwondo Vlaanderen te ondersteunen? Dan is onze commissiewerking wel iets voor jou. Ontdek er alles over via onderstaande link.

Lees meer
Loting Belgisch Kampioenschap Poomsae 18/05/2024

De loting voor het BK Poomsae 2024 is bekend. Ontdek hem hier.

Lees meer
Club in de kijker: Taekwondo Jongyeong

Voor de club in de kijker van april hadden we een leuke babbel met hoofdtrainer Fatiha Laalam van Taekwondo Jongyeong.

Lees meer
Webinar: een goede website hoeft helemaal niet moeilijk te zijn

Op maandag 06/05/2024 zal Jeffrey Excelmans jullie mee op pad nemen over hoe je het opzetten van een goede website het best aanpakt. Dit webinar wordt volledig gratis aangeboden.

Lees meer
Ronde tafelgesprek met technisch directeur topsport Dave Cook

Op zaterdag 20 april organiseert Dave Cook een nieuw rondetafelgesprek voor coaches en trainers. Met op zondag 2 juni een vervolg-praktijksessie. Ontdek er alles over.

Lees meer
Loting Open Challenge Cup Poomsae 2024

De loting voor de A-klasse is bekend. Ontdek ze hier.

Lees meer
Loting A-klasse Open Poomsae Diest 2024

Ontdek de loting voor de A-klasse hier.

Lees meer