Skip to main content

Interview met Vera Moens over Online Belgian Open Poomsae

12

Mar 2021

Volgende week is het zover! Dan vindt de allereerste editie van de Online Belgian Open Poomsae plaats. Dat het geen Poomsaetornooi wordt zoals u en ik kennen, hoeven we niemand te vertellen. Hoe het dan wel gaat zijn vroegen we aan ervaringsdeskundige en Grootmeester Vera Moens. Vera nam al deel aan online Poomsaetornooien en is op de Online Belgian Open actief als scheidsrechter. 

Activiteit

Dag Vera, de Online Belgian Open Poomsae staat voor de deur. U neemt deel als scheidsrechter. Hoe gaat dat concreet in zijn werk? 

“Het is een behoorlijk technisch verhaal. In totaal hebben we tijdens zo’n online event drie schermen voor onze neus open staan. Op één scherm volgen we de poomsaes die alle scheidsrechters op hetzelfde moment voor ogen krijgen - in welke tijdszone ze zich ook bevinden -  op een ander scherm kunnen de actieve scheidsrechters chatten en videobellen met elkaar en dan is er nog een derde scherm, de smartphone waarmee we de punten toekennen. Door de vele schermen, kunnen Louis (echtgenoot Louis Michez) en ikzelf niet op hetzelfde moment actief zijn.” 

Naast technisch moet het ook behoorlijk vermoeiend zijn?  

“Dat kan je wel stellen. De scheidsrechters moeten om 8 uur in de ochtend klaar zitten voor hun PC. Tussen de verschillende categorieën volgt telkens een kleine pauze, en  s'avonds zit het erop. Acht uur arbitreren achter je computerscherm, ik moet je niet vertellen dat het vrij belastend en moeilijk is.  Je hebt ook geen 3D-zicht achter een computerscherm hé. De eerste keer dat ik dit deed, was het serieus wennen, maar eens je vertrokken bent, is het wel ok. Er wordt ook een reservescheidsrechter aangeduid voor als iemand technische problemen ondervindt of om één of andere reden uitvalt.”  

Voor jullie scheidsrechters is het anders werken. Maar ook voor de deelnemers zijn de online competities een totaal ander gegeven dan een real-life tornooi? 

“Klopt. Er zijn voor – en nadelen. Een groot voordeel in deze tijden is dat de poomsae-atleten wereldwijd hun sport kunnen blijven beoefenen en zich daarbij niet moeten verplaatsen, laat staan het risico lopen om zich ergens te besmetten. Prachtig ook omdat je nu een tornooi hebt met mensen uit letterlijk héél de wereld met lage instapkosten. Nergens zijn er zoveel nationaliteiten, dan op een onlinetornooi. Maar er is natuurlijk ook een keerzijde van de medaille. Een online-tornooi geeft een vertekend beeld van de werkelijkheid. Je kan je poomsaes opnieuw opnemen als je een foutje hebt gemaakt. Plus, de druk van de toeschouwers, van te moeten presteren op dat eigenste moment -  al heb je net dan misschien een slechte dag -  valt grotendeels weg. Je mist ook de sfeer van een tornooi omdat je geen babbeltje kan slaan met andere coaches of atleten. Conclusie: het is een goed alternatief en een goede oefening tijdens Covid, maar er gaat toch niets boven een echt tornooi.”

Succes ermee!

"Mag ik daar nog iets toevoegen? Ik wil graag vanwege de Poomsae commissie van Taekwondo Vlaanderen al onze Belgische deelnemers héél veel succes wensen voor de Online Belgian Open Poomsae."

Genoteerd! Bedankt voor het interview!

Recent nieuws

Interview met Vera Moens over Online Belgian Open Poomsae

Volgend weekend is er de eerste Online Belgian Open Poomsae! Wij vroegen ons af hoe dat in zijn werk gaat voor de scheidsrechters? Wie beter dan Grootmeester Vera Moens om onze vragen hierover te beantwoorden.

Lees meer
Nicolas Corten verovert brons op G1 Ramus Open in Sofia

Brons voor Nicolas Corten op de Ramus Open G1 in Sofia. Alles over zijn Bulgaarse avontuur en de sportieve toekomstplannen op korte termijn leest u in dit artikel.

Lees meer
Corona-update: 8 maart 2021

Ontdek de nieuwe maatregelen die vanaf 8 maart van kracht zijn.

Lees meer
Interview Kyun Eun Park

Kukkiwon heeft sinds november 2020 met Kyun Eun Park een nieuwe ambassadrice in Brussel. Wij maakten kennis met de dame en ontdekten dat ze staat te popelen om elk hoekje van België te ontdekken en de rek met chocolade in onze supermarkten al gevonden heeft.

Lees meer
Club in de kijker KWAN Academy

De club in de kijker van februari 2021 zet voor het eerst een club uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in de spotlight! Wij belden met beheerder Norddine Achaibi en kwamen te weten dat KWAN niet zomaar een sportclub is.

Lees meer
Hoe zou het zijn met...Amber Pannemans?

De 22-jarige Amber Pannemans maakte lange tijd deel uit van de topsportwerking sparring, maar besloot in 2017 alles op haar studies te zetten. Wij namen contact op met Amber om te horen hoe het vandaag met haar gaat?

Lees meer
Webinar - Hoe omgaan met 'straffe gasten'?

Op 29 maart is het weer webinar-tijd voor onze trainers.

Lees meer
Jaarlijkse Algemene Vergadering

Zondag 28 februari is het tijd voor de Jaarlijkse Algemene Vergadering.

Lees meer