Skip to main content

Open Hanmadang 2021Wegens de coronapandemie zal de Open Hanmadang niet fysiek kunnen plaatsvinden. Samen met de studenten van de Thomas More Hogeschool gingen we opzoek naar een waardig alternatief. Hierdoor kwamen we uit op een online versie. 

Maak samen met jou clubgenoten, vrienden, familieleden ... een filmpje waarin je jou favoriete handmadangdiscipline demonstreert en stuur deze op naar Taekwondo Vlaanderen. Er zal hiervoor een speciaal inschrijvingsformulier en uploadzone worden voorzien. Onze jury, onder leiding van Chris Thoen, kiest uit alle inzendingen een top 5.

Welk filmpje, uit de top 5, zal bekroond worden als winnaar is afhankelijk van jullie en zal bepaald worden via een publieksprijs. Meer informatie volgt!

 

Om je geheugen even op te frissen overlopen we hieronder de verschillende disciplines die normaal aan bod komen op een hanmadangtornooi. 

Poomsae 

Hoeven we dit nog uit te leggen aan onze lezers? Natuurlijk niet. Het gevecht tegen de denkbeeldige tegenstander volgens een gedefinieerd patroon van defensieve en aanvallende bewegingen.  

Creative poomsae

In deze discipline mogen de deelnemers zelf een poomsae samenstellen, aangevuld door een aantal verplichte technieken die moeten getoond worden. Voor de creatievelingen onder ons!

Taekwondo aerobics

Dit is te vergelijken met een creatieve poomsae, maar ook taekwondotechnieken worden afgewisseld met aerobic. Ook hier zitten een aantal verplichte technieken in die moeten getoond worden.

Breektesten 

Een van de meest spectaculaire disciplines van de krijgskunst taekwondo. De kyopka kan men onderscheiden in drie verschillende soorten. De krachtbreektesten zijn de meest bekende. Zoveel mogelijk planken breken met één slag of trap is het opzet. Ook snelheidsbreektesten zijn een vast onderdeel in de hanmadang. Er wordt getracht zoveel mogelijk plankjes te breken binnen een beperkte tijd. Last but not least zijn er de special techniques breektesten waarbij men binnen een bepaalde tijd zo spectaculair mogelijk plankjes moet breken.  

Zelfverdediging 

Of Hosinsul natuurlijk. Hosinsul wordt in het taekwondo vaak ondergeschikt bekeken, terwijl het wel een wezenlijk onderdeel uitmaakt van taekwondo als krijgskunst. Daarom mag het uiteraard niet ontbreken op een Hanmadang-tornooi. Een jury geeft punten hoe de taekwondoïn de aanvallen van zijn/haar tegenstander afweert.  

Team demo

Hier wordt binnen een bepaalde tijd een echte demo getoond door een heel team. De demo bestaat uit een verplichte combinatie van hoger vermelde onderdelen.   

 
Wie kan er meedoen?

Alle leden van Taekwondo Vlaanderen mogen een filmpje insturen waarin ze hun hanmadang-skills in hun favoriete discipline laten zien.